VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.12.07.Pasirašyta strateginė sutartis su Kazachstanu

Vidmantas Janulevičius

Pramonininkų konfederacijos prezidentas

LPK verslo delegacijos vizitas Kazachstane. Astanoje susitikime su Kazachstano Nacionalinių verslininkų rūmų „Atameken“ Prezidiumo pirmininku Raimbeku Batalovu aptarėme dvišalių verslo ryšių plėtros galimybes. Susitikimo metu pasirašėme Bendradarbiavimo memorandum tarp Lietuvos pramonininkų konfederacija ir „Atameken“ Užsienio prekybos rūmų. Ekonominių santykių plėtra ir stiprinimas su Kazachstanu yra net tik Lietuvos, bet ir visos Europos interesas.

Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir „Atameken“ Užsienio prekybos rūmų

Dabar ES rūpestį kelia žaliavų trūkumas tiekimo grandinėse, todėl Europos bendrovių investicijos Kazachstane artimiausiu metu gali tapti abipusio intereso ir ilgalaikės strateginės partnerystės pagrindu, kartu su patikimų logistikos maršrutų plėtra. Lietuvos įmonės yra pasirengusios pasidalyti savo patirtimi įgyvendinant dekarbonizacijos projektus. Siekiame plėsti verslo bendradarbiavimą su Kazachstanu įvairiose verslo srityse: atsinaujinanti energetika ir kaupimas, skaitmeninės technologijos pramonei, žemės ūkiui, viešosioms ir finansinėms institucijoms, efektyvaus energijos, vandens ir kitų materialinių išteklių naudojimo bei atliekų tvarkymo sprendimai.

Kazachstanas yra pirmaujanti šalis, kalbant apie naudingąsias iškasenas ir visus naujos kartos komponentus (silicis, litis ir kobaltas), kurie naudojami kaupimo baterijoms, saulės baterijoms ir anglies pluošto medžiagoms. Lietuva su kitomis valstybėmis jau padarė nemenkus namų darbus, kad atsirastų ir ES garantija – buvo pasirašyta strateginė sutartis su Kazachstanu dėl žaliavų gavybos. Tai jau yra paskata drąsiau plėtoti dvišalius santykius ir saugiau investuoti.

Mūsų verslui ypatingai svarbus ir Transkaspijos koridorius, jungiantis Europą su Kazachstanu per Kaspijos jūrą, Azerbaidžaną ir Sakartvelą, o jeigu pridėsime jungtį nuo Turkijos galime turėti koridorių su Baltijos jūra.

 

Atgal