VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.12.15. Briuselyje politinis klimatas labai karštas

Dainius Kreivys

Energetikos ministras

Įtemptos diskusijos ir vakariniai posėdžiai Briuselyje, ES Energetikos ministrų taryboje.

Neoficialiame 13 ES šalių grupės susitikime sutarėm laikytis bendros pozicijos dėl rinkos koregavimo mechanizmo (dujų kainų lubų) vyksiančioje Energetikos taryboje.

 Susitikimas Briuselyje

Sekė karštos diskusijos tarp šios šalių grupės ir kitokios pozicijos besilaikančių Vokietijos, Prancūzijos ir Nyderlandų. Sunkiai, bet atrodė, kad pavyko pasiekti tam tikrą kompromisą dėl rinkos koregavimo mechanizmo apimties, monitoringo, peržiūros, mechanizmo aktyvavimo ir sustabdymo sąlygų.

Oficialiojoje dalyje Energetikos tarybos pirmoje sesijoje atrodė, kad tarp šalių narių pozicijų vis mažiau skirtumų ir artėjame prie politinio susitarimo. Bet po pietų viskas pasikeitė, Čekijos (pirmininkaujančios šalies) parengtam kompromisiniam dokumentui daugelis ES šalių negalėjo pritarti, kita nedidelė šalių dalis galėjo paremti pateiktus kompromisinis siūlymus, bet griežtai nesutiko su mechanizmo lubų ribos mažinimu ties 160-220 EUR.

Mes kartu su didele šalių grupe pareiškėm, kad jeigu nėra sprendimo dėl rinkos koregavimo mechanizmo, tuomet kaip „package deal“ nusikels tvirtinimas ir reglamentų dėl atsinaujinančių plėtros bei solidarumo didinimo dujų įsigijime ir tarpvalstybinių dujų mainų.

Sutarta, kad nesutarta, todėl diskusijos tęsis kitoje artimiausioje Energetikos taryboje 19 d., pirmadienį.

Nors Briuselyje, kaip ir Lietuvoje, šalta, tačiau politinis klimatas labai karštas. Formalios ir neformalios diskusijos bei derybos ilgos, įtemptos ir itin dinamiškos. Kitos savaitės pradžioje derybos vėl tęsis.

 

Atgal