VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.12.30. Lietuvos pramonei – 35 mln. eurų investicijų energetiniam efektyvumui didinti

Šalies pramonės įmonės, pasiryžusios sumažinti savo CO2 emisiją trečdaliu ir daugiau, jau teikia pirmuosius projektų įgyvendinimo planus dėl investicijų iš ES fondų. Inovacijų agentūra, prieš šventes paskelbusi 35 mln. Eur vertės kvietimą pramonės įmonėms, jaučia didelį verslininkų susidomėjimą. 

,,Lietuvos pramonės įmonėms atsivėrė naujos galimybės investuoti į tvarius sprendimus bei reikšmingai prisidėti prie Lietuvos transformacijos į klimatui neutralią šalį.Pagal šiuos kvietimus verslai galės įgyvendinti labai įvairius projektus – įsigyti įrengimus, kurie gamybos procese didintų energetinį efektyvumą ir sumažintų į aplinką išskiriamo anglies dvideginio kiekį. Taip pat įsigyti gamybinę įrangą arba seną pakeisti mažiau taršia, sumažinančia energijos suvartojimą arba gamybos atliekų kiekį“, – teigia Agnė Vaitkūnienė, Inovacijų agentūros Investicijų valdymo departamento direktorė.

Naujieji kvietimai aktualiausi pramonėms įmonėms apdirbamosios gamybos, karjerų kasybos sektoriuose. Didžiausia suma, į kurią gali pretenduoti įmonės, ketinančios rengti projektus energetiniam efektyvumui didinti, yra 900 tūkst. eurų, mažiausia – 75 tūkst. eurų.

Kvietimas sostinės ir vidurio vakarų Lietuvos regionams

Šio finansavimo etapo metu investicijos bus skiriamosdviemkryptimis – sostinės ir vidurio vakarų Lietuvos regionams. Energijos efektyvumo projektai Vidurio ir vakarų Lietuvos regione bus finansuojami Europos regioninės plėtros fondo, o sostinės regione – Sanglaudos fondų lėšomis. 

„Apdirbamoji gamyba yra ne tik ekonomikos variklis, bet ir viena iš didžiausių Lietuvoje energijos vartotojų, todėl sprendimas investuoti į energijos efektyvumą šiandien galėtų ženkliai sumažinti sąnaudas ilguoju periodu. Be to, didindamos efektyvumą gamybos bendrovės gali ženkliai prisidėti prie Lietuvos tikslo mažinti savo išskiriamo anglies dvideginio pėdsaką. Verslams energetinio efektyvumo didinimo sprendimus reikia jau būti apsvarsčius, todėl visų pirma ir orientuojamės į tuos, kurie turi idėjų, projektų ir yra pasiryžę investuoti, tačiau neturi sukaupę viso reikiamo kapitalo“, – sako A. Vaitkūnienė.

Inovacijų agentūros atstovė akcentuoja, kad investicinė pagalba teikiama tik naujiems įrengimams įsigyti. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, jog kartu su projekto įgyvendinimo planu turi būti pateiktas ir energijos suvartojimo auditas, atliktas ne anksčiau kaip prieš 2 metus. Į atskirus kvietimus kviečiamos pretenduoti tiek smulkios ir vidutinės gamybos įmonės, turinčios iki 250 darbuotojų, tiek didelės, kuriose dirba 250 darbuotojų ir daugiau. 

Iš ES fondų finansuojama nuo 30 iki 50 proc. energetinio efektyvumo didinimo projekto kainos, tačiau pagalbos intensyvumas gali būti padidintas 15 proc., jei investicijos vykdomos Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių ir Utenos apskrityse. Pagrindinis reikalavimas – kad įdiegus naujas technologijas ar įrengimus, bendrovės CO2 emisija sumažėtų 30 proc. ir daugiau. Taip pat ne mažiau kaip 51 proc. įmonės veiklos turi sudaryti gamyba.

2023 m. sausio 5 d. Inovacijų agentūra norinčius gauti finansavimą pagal šią priemonę kviečia į nuotolinius mokymus „Didinti energijos vartojimo efektyvumą pramonės įmonėse“. Registruotis galima internetu.

Visi kvietimo dokumentai (sąlygos ir formos pildymui) talpinami Inovacijų agentūros tinklapyje.

Lietuvos ekonomikai stiprinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 m. pabaigos planuoja įgyvendinti priemones, kurių bendra vertė sieks beveik 1 mlrd. eurų. Iš jų 365 mln. eurų numatyta verslui, inovacijoms ir investicijoms.  

Atgal