VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.02.01. Fintech šalis Lietuva galėtų užsitarnauti ir energytech vardą

Vidmantas Janulevičius

Pramonininkų konfederacijos prezidentas

Anksčiau gal ir būta tokių, kurie „žalinimąsi“ laikė deindustrializacijos nuosprendžiu, bet kaip reikiant Lietuvą ir Europą papurčius energetikos krizei, matyt, nelabai beliko taip manančių. Žvelgiant į skaičius, viskas tampa dar aiškiau: pernai ES narės trečiosioms šalims už energiją išleido apie trilijoną (!) eurų. Lietuva – apie 7 mlrd. (!) eurų.

Tikiu, kad daugelis Lietuvos pramonės įmonių žaliąją transformaciją šiandien jau supranta visų pirma kaip galimybę: sumažinti klimato kaitos padarinius, nepriklausyti nuo trečiųjų šalių ir – įgauti konkurencinį pranašumą pristatant savo žaliuosius produktus.

Dar svarbu atkreipti dėmesį, kad ES pasienio anglies dioksido mokestis yra ne siekis apsiriboti nuo trečiųjų šalių, naudojančių iškastinį kurą. Tai postūmis, kad ir jos judėtų tvarumo keliu (jeigu nori savo produkciją pristatyti ES rinkoje).

Paminėsit mano žodį – jau netolimoje ateityje Lietuva garsės kaip EnergyTech šalis. Tam turime visas galimybes ir nemažai valstybių, matydamos mūsų patirtį, taip pat svarsto žengti šiuo keliu.

Apie tai kalbėjau Finansų ministerija inicijuotoje diskusijoje Žalieji finansai: raktas į ekonomikos transformaciją?

Atgal