VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.02.21. V. Sinkevičius: šiuo metu EK vykdo vertinimą, bet kol nėra pateikta mokesčių reforma, RRF lėšų mokėjimas Lietuvai negali būti įvykdytas

Nors finansų ministrė Gintarė Skaistė jau užsimena apie tai, kad mokesčių reforma turėtų būti pateikta artėjančioje Seimo pavasario sesijoje, eurokomisaras Virginijus Sinkevičius aiškina, kad Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF fondo) lėšų gavimu reikalingas bent reformos pateikimo parlamente faktas. Pasak jo, Europos Komisija (EK) šiuo metu vykdo vertinimą dėl RRF fondo pinigų mokėjimo Lietuvai.

„Vyksta vertinimas ir iš tų 33-jų sąlygų, kurios buvo pateiktos Lietuvos Europos Komisijai, kartu visos šalys narės balsavo ir jas priėmė, Lietuva yra įgyvendinusi ar dalinai įgyvendinusi 31-ą, 2 nėra ir abi yra susijusios su mokesčių reforma“, – Strasbūre teigė V. Sinkevičius.

 

„Jeigu ji bus pateikta ir abu komponentai bus joje, tai ir bus Komisijos įvertinta”, – pridūrė jis.

 

EK narys pažymėjo, kad kol pats reformos pateikimas Seime nėra įvykęs, tol RRF fondo pinigai negali būti pervesti.

 

„Šiuo metu vyksta vertinimas, ir kadangi sprendimai nėra priimti, todėl ir RRF mokėjimas negali būti įvykdytas”, – sakė politikas.

 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, jog pasiūlymai mokesčių reformai jau yra pristatyti koalicijos partnerių frakcijose ir pasibaigus savivaldos rinkimams turėtų būti užbaigtos diskusijos dėl jos formos. Pasak jos, mokesčių reforma Seime tikrai turėtų atsirasti parlamento pavasario sesijos pirmoje pusėje.

 

Tuo tarpu prezidentas Gitanas Nausėda aiškina, kad Lietuva turi pasinaudoti Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF fondo) paskoline dalimi. Jis aiškina, kad bendrosios skolinimosi sąlygos tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje blogėja, todėl nepasinaudoti gaivinimo fondo paskoline dalimi būtų klaidą.

 

2021 m. vasarį Finansų ministerijai subūrus Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupę, ministerija sulaukė apie 200 pasiūlymų, kaip koreguoti šalies mokesčių sistemą.

 

Grupę sudarė 48 nariai iš kitų ministerijų, valstybinių institucijų, verslo asociacijų, profesinių sąjungų, Seimo.

 

Nors Finansų ministerija šių metų pradžioje skelbė, kad jau analizuoja bei sistemina mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupėje pateiktus siūlymus, vėliau imta akcentuoti, kad atsižvelgiant į Rusijos karą Ukrainoje, išaugusį neapibrėžtumą regione – šis laikas nėra tinkamas kalbėti apie mokesčių modelio pokyčius.

Atgal