VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.03.03. Buvo ir augančių pramonės sektorių

Tadas Povilauskas

Ekonomistas

Pramonės produkcijos sausį rezultatai buvo silpni, tačiau netikėtai nustebino labai neblogi mažmeninė prekybos duomenys. Tačiau tokia tendencija, kai eksportuojanti pramonė silpsta, o vartojimas stiprėja, vargu ar bus tvari.

Pramonę ir apdirbamąją gamybą žemyn toliau labiausiai smukdė trąšininkų problemos. Be to, faktiniai duomenys įrodo, kad kalbos apie mažesnius turimus baldininkų ir medienos gaminių gamintojų užsakymus buvo teisingos: baldų gamintojų pagamintos produkcijos nuosmukis sausį buvo net 22 proc., medienos gaminių - 17 procentų. Kita vertus, buvo ir augančių pramonės sektorių - elektros įrangos, kompiuterinių, optinių produktų, mašinų, transporto priemonių, maisto gamybos.

Vasario mėn. pramonės pasitikėjimo rodiklis nepagerėjo, palyginti su sausiu ir tai nežada, kad besibaigiantis vasaris buvo geresnis pramonei.

Tuo tarpu mažmeninės prekybos apyvarta lyginamosiomis kainomis bent man sausį netikėtai stipriai atšoko. Jeigu įtrauktume degalų prekybą, prekybos apimtis sausį net buvo didesnė negu prieš metus (+2,1 proc.) ir dar kartą parodo, kad namų ūkių vartojimas nėra taip nusilpęs, kiek galima susidaryti įspūdį iš viešosios erdvės (įtaką sausio vartojimui, matyt, darė atpigę degalai, šilti orai, ne tokios didelės kaip baimintasi išlaidos už šilumą ir pan.)

Sausį maitinimo įstaigų apyvarta lyginamosiomis kainomis buvo 11 proc. didesnė negu prieš metus ir vėlgi nerodo, kad žmonės skubėtų mažinti ne pirmo būtinumo paslaugų vartojimą.

Atgal