VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.06.17. Kaip sekasi Lietuvos pramonei?

Vidmantas Janulevičius

Pramonininkų konfederacijos prezidentas

Eurostatas paskelbė pramonės produkcijos apimčių indeksus. Tai yra balandžio mėnesio duomenys, bet jau galima palyginti, kas vyksta su pramone ES šalyse.

Yra TIK TRYS ŠALYS, kur šis indeksas balandžio mėnesį padidėjo lyginant su kovu. Tai yra Danija, Lietuva ir Švedija.

Visose kitose šalyse fiksuojamas didesnis ar mažesnis indekso kritimas, kai kuriose geriausiu atveju išsilaikė tokios pačios pramonės produkcijos apimtys.

Vertinant Eurozonos pramonės lūkesčių indeksą, tai jau gegužės mėnesį, lyginant su balandžiu, jaučiamas jo smukimas, kuris dar nėra drastiškas, bet aiškiai rodo tendencijas, kad pramonės įmonėse dirbantys žmonės laukia susitraukimo. Tad birželį galima tikėtis dar ryškesnio šio indekso smukimo.

Lietuvos dar gana atsparūs pramonės balandžio mėnesio rezultatai, lyginant su kitomis ES šalimis, yra labiau išimtis, inercijos rezultatas, tačiau inercijos nepakaks, jei trauksis mūsų prekių eksporto rinkos. O jos traukiasi.

 Pramonės įmonėse dirbantys žmonės laukia susitraukimo

Savo ruožtu Lietuvos Statistikos departamentas paskelbė statybos įmonių darbų apimčių pokyčius, taigi balandį, lyginant su praėjusiu mėnesiu, statybų apimtys sudarė 409 mln. eurų ir paaugo 4,7 procentus. Lyginant su praėjusių metų balandžiu, statybos apimčių padidėjimas yra 14,4 proc.

SVARBUS ASPEKTAS: ar auga nedarbas, kurio rodikliai pastaruoju metu kėlė nerimą politikams? Čia yra kitokių naujienų.

Užimtumo tarnyba paskelbė darbo rinkos pokyčius už šių metų gegužės mėnesį. Registruotas nedarbas siekia 8,3 proc., arba 0,7 proc. punkto mažiau nei prieš mėnesį ir 0,5 proc. punkto mažiau nei prieš metus.

Tad viena vertus 8 proc. nedarbas yra didesnis nei tikėtasi ir prognozuota, bet vis dėlto jis linkęs mažėti ir yra sumažėjęs lyginant su praėjusiu mėnesiu. Gegužės mėn. yra registruota daugiau laisvų darbo vietų nei balandį, įmonės skelbia, kad ieško darbuotojų.

Kas jų ieško labiausiai? Didmeninė ir mažmeninė prekyba, administracinė, aptarnavimo veikla ir apdirbamoji gamyba, taip pat statyba.

Bet mažėja darbuotojų poreikis transporto ir saugojimo veikloje, o tai jau nėra geras ženklas.

Vadinasi, sektoriaus paslaugų poreikis yra mažas ir mažėjantis, t. y. tarptautinės prekybos apimtys mažėja. Jau žinome, kad būtent lietuviškos kilmės prekių eksportas į Europos Sąjungos šalis patiria reikšmingų sunkumų (mažėja).

Atgal