VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.08.13. Neprognozuojamas šiandien ne tik vasaros dangus

Vidmantas Janulevičius

Pramonininkų konfederacijos prezidentas

Vakar skundėmės, kad blogai gyvename, bet šiandien galime „pasidžiaugti“, kad yra gyvenančių gerokai blogiau. Apie ką aš čia? Apie paprastus Lietuvos gyventojus, tuo nelaimėlius, kurie nori paskolų.

Šiandien verslas gali tik paguosti pasiskolinti bandančius šalies gyventojus. Jau vakar minėta, kad Lietuvos verslas (ne finansų organizacijos) jau moka, kartu su Estija, didžiausias palūkanas už naujas paskolas (jos siekia 6,05 proc. ir jos yra 26,30 proc. didesnės nei vidutinės Euro zonos šalyse – 4,79 proc., lyginant Composite cost of borrowing indicator).

O ką daryti gyventojams, norintiems šiandien kurtis ir įsigyti namus? Šiandien jiems siūlomos naujų paskolų palūkanų normos siekia 5,58 proc. arba yra 50,81 proc. didesnės nei vidutiniškai visose Euro zonos šalyse (ten jos siekai 3,70 proc.; tiesa, Latvijos gyventojų paskolų kaštai yra labai panašūs; žr. grafiką).

Šiuo rodikliu Lietuva yra absoliuti lyderė tarp Euro zonos šalių! O tuo metu laimingi Maltos gyventojai už paskolas moka 38,11 proc. mažiau (2,29 proc.) nei vidutiniškai Euro zonos šalyse, Prancūzijos – 17,84 proc. mažiau (3,04 proc.), Kroatijos - 17,03 proc. mažiau (3,07 proc.), Belgijos – 1,62 proc. mažiau (3,64 proc.).

Kyla natūralus klausimas, kas kaltas ir kodėl taip yra? Žinoma, negalima paneigti fakto, kad daug pamokų buvo išmoktas po 2008 metų finansų krizės. Tačiau šiandien, kai vaikomės ir prisiiminėjame rizikas už aukštesnės rizikos finansų sektoriaus žaidėjus, matyt, nepakankamai skiriame dėmesio klasikinio bankinio sektoriaus priežiūrai, konkurencijos užtikrinimui, o gal ir pagalbai.

Ir dar vienas labai skausmingas aspektas: paskolų prieinamumas tiesiogiai veikia nekilnojamojo turto rinką. Jau žinome, kad gyvenamo būsto įperkamumas šalyje kol kas yra tik prastėjantis. Tikėtina, kad palūkanų normos nemažės dar visus ateinančius 12 mėnesių. Klausimas, ką darysime su būsto įperkamumu, kuris yra svarbus ir pramonės įmonėms, norinčioms pritraukti ir išlaikyti talentus.

 

Atgal