VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2023.08.30. Ekonomistai: defliacija rugpjūtį kiek netikėta, infliacinis šokas visiškai išsikvėpė

 

Statistikams skelbiant apie ketvirtą mėnesį iš eilės trunkančią defliaciją, ekonomistai sako, kad tokia tendencija buvo kiek netikėta. Pasak jų, rugpjūtį tikėtasi nulinės arba 0,2 proc. infliacijos, tačiau sezoniškumas ir pigęs maistas padarė didesnės įtakos kainoms. Tuo metu gerokai smukusi metinė infliacija rodo, kad pernykštis infliacinis šokas yra visiškai išsikvėpęs.

„Reiškia, defliacijos procesai yra aiškesni, negu lūkuriavome, nes stebint naftos kainas ir tą atšokimą manėme, kad galbūt tas kažkiek kompensuos kitas kategorijas, kurios išties defliatyvios ir mėnesinis rodiklis bus nulinis. Vis tik defliacinė aplinka buvo ryškesnė, kas iš principo yra džiugu“, – sakė bendrovės „INVL Asset Management“ ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Išankstiniais Valstybės duomenų agentūros vertinimais, mėnesio defliacija šį mėnesį siekė 0,2 proc. I. Genytė-Pikčienės teigimu, paskutinis vasaros mėnuo pasižymi sezoniškumu, kuris taip pat daro įtakos kainoms.  „Apskritai rugpjūtis turi labai stiprų sezoniškumą, yra lentynų valymo laikotarpis, sezoniškumas paprastai ir lydi šį mėnesį su defliaciniu poveikiu“, – sakė analitikė. Tuo metu SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas, dėl išaugusių degalų kainų rugpjūtį prognozavęs 0,2 proc. mėnesio infliaciją, sako, kad defliacija toliau tęsiasi dėl labiau nei tikėtasi smukusių maisto kainų. „Kodėl turėjome tą mėnesinę defliaciją ir kodėl buvo kitaip negu tikėjomės, galima įtarti, kad maisto kainos krito labiau negu mes tikėjomės. Akivaizdu, nors daug kas sako, kad maisto kainos nekrenta, bet vis tiek, ką matome iš parduotuvių ir iš šaltinių, jos rugpjūtį tikrai mažėjo. Turbūt tai buvo pagrindinis veiksnys, kuris ir nulėmė tą mėnesinę defliaciją“, – sakė T. Povilauskas.   Tuo metu rugsėjį, pasak analitiko, dėl augančių drabužių ir avalynės kainų defliaciją keis infliacija, kuri turėtų siekti 0,7 procento.  „Rugsėjį beveik neįmanoma, kad būtų defliacija. Rugsėjį labai svarbus elementas yra drabužių ir avalynės kainos, nes visuomet prasideda naujo sezono pardavimai ir istoriškai prie mėnesinio rodiklio prideda po kokius 0,5 procento“, – teigė T. Povilauskas.   „Rugsėjį, kalbant apie maistą, irgi dažniausiai būna sezoniškumas, nes šviežias tam tikrų produktų derlius po truputį baiginėjasi, tai sulaukti defliacijos yra labai maža tikimybė“, – pridūrė SEB banko ekonomistas. Išankstinė metinė infliacija – rugpjūtį, palyginti su 2022 metų rugpjūčiu – siekė 6,4 proc. Tai, anot ekonomistės, rodo visišką infliacijos, pernai pasiekusios rekordines aukštumas, išsikvėpimą – pernai rugsėjį ji siekė 24,1 proc. „Pernykštis infliacinis šokas visiškai išsikvėpęs“, – sakė I. Genytė-Pikčienė. T. Povilauskas prognozuoja, jog gruodį metinė infliacija turėtų būti apie 3 proc., o vidutinė metinė infliacija šiemet sieks 9 procentus.
 

Atgal