VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

2022.04.18. UNESCO palankiai įvertino Žuvinto biosferos rezervatą

Birželio mėnesį, Tarptautinės koordinavimo tarybos 24-ojoje sesijoje, bus svarstomi UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ vertinimai ir patarimai.

UNESCO Biosferos rezervatų tarptautinis patariamasis komitetas puikiai įvertino Žuvinto biosferos rezervato direkcijos pateiktą 10-ies metų veiklos ataskaitą.

Tai tarsi dovana Žuvinto rezervato 85-čiui, kuris minimas šiais metais.

UNESCO palankiai įvertino Žuvinto biosferos rezervatą | lrv.lt nuotr.

Primename, kad Žuvinto rezervatas buvo įsteigtas1937 metais profesoriaus Tado Ivanausko sumanymu, siekiant išsaugoti Žuvinto ežerą, išsiskiriantį nepaprastai turtingu ir įvairiu paukščių pasauliu.

Žuvinto biosferos rezervatas į Pasaulinį UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ biosferos rezervatų tinklą buvo įtrauktas 2011 metais. Tai pirmoji ir kol kas vienintelė Lietuvos vietovė Pasauliniame UNESCO biosferos rezervatų tinkle.

Programos „Žmogus ir biosfera“ esmė – kaip protingai naudoti ir tausoti biosferos išteklius, pagerinti ryšį tarp žmogaus ir jį supančios aplinkos.

UNESCO Biosferos rezervatų tarptautinio patariamojo komiteto išvadoje teigta, kad Žuvinto biosferos rezervatas atitinka į Pasaulinį biosferos rezervato tinklą įrašytoms vietovėms keliamus bruožus.

Palankiai vertinama tai, kad Žuvinto biosferos rezervato teritorijoje gyvena labai retas paukštis – meldinė nendrinukė ir Lietuva yra viena iš keturių valstybių pasaulyje, kurioje ši saugoma paukščių rūšis peri.

 

 

Atgal