VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

2023.02.08. 5 žingsniai nuo vandens vardan švarių upių ir švarios Baltijos

Simonas Gentvilas

Aplinkos ministras

Ar žinojote kiek lietaus lašų pasiekia Baltijos jūrą? Maždaug 1 iš 3 Lietuvoje išlytas lietaus lašelis pasiekia Baltiją. Likusieji 2 susigeria žemėn, išgaruoja arba pasisavinami augalų.

Nukritęs lašas nusiplauna per dirvožemį ir nuteka upeliais į upes, Nemuną, marias ir galiausiai Baltiją.

5 žingsniai iki vandens yra tas kritinis ruožas, kai vanduo nubėgdamas pasiima su savimi teršalus. O mūsų Baltiją pasiekia perteklinėmis maistingomis medžiagomis prisotintas upių ir Nemuno vanduo. Todėl sušilus orams mes pamatome žydinčias upes ir Baltiją. Tai maistmedžiages naudojantis planktonas. Lietuvos pajūry vandens skaidrumas tesiekia 1 metrą, kai Švedijos priekrantėje - iki 8 metrų (beveik kaip skaidriausiuose Plateliuose).

Apie sprendimus: šiemet įsigalioja 5-30 metrų ruožas palei upes ir upelius, kur nebegalima arti, tręšti ir purkšti arčiau nuo vandens. Apribojimai 0,3% ariamos žemės sustabdys net 90% upių taršos iš žemės ūkio. O Lietuvos žemės ūkis sudaro 72% nitratinės (maistmedžiagių) vandenų taršos.

Augalininkystės ūkiams vandens apsaugos juostos visada egzistavo, tačiau per dažnai ariama buvo iki pat vandens. Šiemet realus pasėlių deklaravimas suklojamas su apsaugos juostomis ir apsauga tampa reali. Pastarąjį pusmetį turėjome daug uždarų ir viešų diskusijų apie tai. Ačiū atsakingiems žemdirbiams už suvoktą atsakomybę už švarius vandens telkinius. Tiesa, tikrai ne visus pavyko įtikinti.

Teigiami pokyčiai pasiekė ir miestus. Šiemet bus užbaigta Gariūnų nuotekų valyklos rekonstrukcija, kur išvaloma beveik penktadalis šalies nuotekų. Neris atsikvėps! O lapkritį su 20-mečio svarbos vandentvarkos reforma Seime sustiprinome savivaldybių vandentvarkos įmones, sugriežtinome pramonės nuotekų taršos kontrolę, sustiprinome miestų lietaus vandens išleistuvų kontrolę. Jau kitąmet, tikiu, bus rekordinių investicijų į miestų nuotekų tvarkymą metai iš nuosavų įmonių lėšų.

Dar viena pagalba regionų ir priemiesčių gyventojams: nuo vakar pakeitus Aplinkos ministro įsakymą nebereikia statybos leidimo įsirengiant vietinį buitinį nuotekų įrenginį. Taip kiekviena šeima sutaupys po bent 500 eur dokumentams.

 

Atgal