VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

2023.05.02. Gaisrui užtenka ir mažos kibirkšties

Gaisro pavojus darbo vietose kyla ne tik ten, kur vykdoma pavojinga veikla, bet ir biuruose, parduotuvėse ar gamyklose, kurios kasdien nesiliečia su atvirais ugnies ir kibirkščių šaltiniais. Dėl šios priežasties galiojančios sveikatos ir saugos taisyklės reikalauja naudoti tinkamus priešgaisrinės apsaugos sprendimus, leidžiančius išvengti gaisro darbo vietoje ir greitai bei efektyviai su juo susidoroti kilus gaisrui. Pateikiame keletą patarimų, kaip efektyviai apsaugoti darbo vietą nuo gaisro.

Darbo vietos saugumas

Niekas taip nepastiprina darbo vietos priešgaisrinės apsaugos, kaip atitinkamų sveikatos ir saugos priemonių, kurios leidžia saugiai naudotis pastatu ir siūlo pagalbą kilus gaisrui, naudojimas. Turime omenyje tokias priemones, kaip gesintuvai, signalizacijos, jutikliai, avariniai išėjimai ir pan..

Visiems darbuotojams prieinamos žinios

Viena dažniausių gaisrų darbo vietose priežasčių – žmonių neatidumas, kuris kartu su priešgaisrinės apsaugos žinių stoka gali būti labai pavojingas. Todėl kiekvienos darbo vietos veiklos pagrindas visų pirma turėtų būti visų darbuotojų aprūpinimas reikiamomis žiniomis apie naudojamas gaisro prevencijos priemones, taip pat reguliarus mokymas priešgaisrinės saugos ir tiesioginių grėsmių valdymo metodų klausimais.

Saugos, rūkymo ir padidinto pavojaus vieta nustatymas

Kiekviena sveikatos ir saugos požiūriu gerai organizuota darbo vieta turi būti aiškiai suskirstyta į zonas, kuriose darbuotojai gali nerizikuodami rūkyti cigaretes, laikytis elementariausių atsargumo priemonių, taip pat tas, kuriose reikės laikytis papildomų saugos protokolų ir būti ypač atsargiems.

Pastovi technikos patikra

Jei norime išvengti gaisro, pavyzdžiui, gamykloje, kurioje kasdien dirba dešimtys mašinų ir elektros prietaisų, būtina reguliariai tikrinti jų efektyvumą ir prižiūrėti labiausiai pažeidžiamus jų paviršius ar detales. Bet kokie atviri kabeliai, apdegę laidai ir pažeistos elektroninės plokštės gali sukelti trumpąjį jungimą, dėl kurio gali kilti tikrai rimtas visos darbo vietos gaisras.

Atgal