VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

12 29. 2015 neįtikėtinų rekordų metai

Vytautas Navaitis

Agentūra „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo šiemet registravo ir į Lietuvos rekordų knygą įrašė nemažai naują rekordų. Galima pasakyti, kad Lietuvos rekordų knyga 2015 metais pasipildė nuostabiais ir net gi neįtikėtinais rekordais, bet svarbiausia, kad dalis jų išvydo dienos šviesą – išleista pirmoji „Lietuvos vaikų rekordų knyga“. Ši knyga suteiks vaikams ir jaunuoliams papildomos galios, džiaugsmo ir energijos daryti tai, ko dar niekas nebuvo padaręs. Gausiai iliustruotas leidinys – tai savarankiško ir kolektyvinio gyvenimo pavyzdžių knyga. Ji gali tapti gražia dovana po egle, kadangi „Versmės“ leidykla (knygos dailininkė Ona Liugailienė) išleido akivaizdžiai gražesnę knygą nei „Danijos vaikų rekordų knyga“, dosniai finansuotą Europos ekonominės bendrijos, o dabar ir Europos Sąjungos, Danijos švietimo ministerijos bei kitų organizacijų.

Lietuvos pasididžiavimui vienas iš mūsų krašto rekordų įrašytas į Gineso pasaulio rekordų sąrašą. Tai – didžiausias pasaulyje šakotis. Jis iškeptas UAB „Romnesa“ restorane Jaskonyse (Druskininkai) ir išdalytas svečiams Druskininkų miesto šventės proga. Šakotis buvo 85,8 kg masės, 3,72 m aukščio, 3,02 m apimties.

2015 metai buvo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-ieji metai, todėl ši data atspindėta unikaliais rekordais. Net trys vėliavos pripažintos rekordinėmis. Didžiausią vąšeliu nertą tautinę vėliavą– 2,29 m ilgio, 1,13 m pločio nunėrė Molėtiškė Rosita Pikauskienė. Didžiausia vėjo malūnėlių vėliava – 192 m² ploto, 16 × 12 m dydžio tautinė vėliavasudaryta iš geltonų, žalių ir raudonų vėjo malūnėliųAlytaus Šaltinių pagrindinės mokyklos 806 mokinių ir 57 mokytojųpagal pradinių klasių mokytojų Vilijos Pigagienės ir Erikos Poškevičienės sumanymą. Didžiausia delnais sudaryta vėliava taip pat buvo 192 m² ploto, 16 × 12 m dydžio ir taip pat tautinė vėliava. Jisudaryta 715 Tarptautinės policijos asociacijos narių geltonai, žaliai ir raudonai dažytais delnais. Iš lietuviškos simbolikos pažymėtinas dar ir Klaipėdos Simono Dacho progimnazijos 6 klasės mokinių Ievos Modgabytės, Vestos Šeputytės ir Lolos Xin Le Teng‘ės didžiausias siuvinėtas himnas. Jis yra 47×79 cm dydžio,28×60 cm teksto dydžio.Panevėžyje minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-ąsias metinesįvykodaugiausia etapų estafetinis bėgimas. Iš viso 662 vyrai ir moterys nuo 4 iki 78 m. amžiaus perduodami Lietuvos Respublikos vėliavėlę per 24 val. 2 min. 21 sek. nubėgo 280,160 km arba 824 estafetės etapus po 340 m.

2015 metai buvo atsisveikinimo su nacionaline valiuta metai ir tai taip at atsispindėjo rekorduose. Daugiausia patalpos puošyboje monetų – 157 130 monetų papuošė Šiaulių universiteto bibliotekos „Centų kambarį“. Patalpa, skirta lietuviškai valiutai atminti, puošta 1 cento 93 387 monetomis, 2 centų – 31 391, 5 centų – 31 032, 10 centų – 606, 20 centų – 414, 50 centų – 192, 1 lito – 8, 2 litų – 39, 5 litų – 5 ir 16 tarpukario Lietuvos 10 litų sidabrinių monetų. Monetas siuntė ir klijavo žmonės iš visos Lietuvos.

Menininkai pasireiškė įvairiose srityse. Daugiausia grandskvero šokėjų – 85 šokėjai šoko Pakruojyje Vienybės aikštėje. Taip šokių grupė „Reketys“ paminėjo Tarptautinę šokio dieną. Ilgiausiai trukęs vienos kompozicijos džiazorečitalis atliktas Egidijaus Buožio fortepijonu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje Jis pavadintas Vienos kompozicijos rečitaliu ir truko 1val. 12 min. ProfesoriusJuozas Domarkas, perdavęs batutą Modestui Pitrėnui, tapo ilgiausiai iš visų buvusių orkestrovadovu ir vyriausiuoju dirigentu. Jam 50 metų 4 mėnesius 16 dienų teko būti Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vadovu ir vyriausiuoju dirigentu. 38 Lietuvos, JAV ir Jungtinės Karalystės lietuvių autoriai išleido didžiausią poezijos almanachą. Jų eiliuoti kūriniai spausdinti 15,2×21,6 cm dydžio, 3 cm storio, 508 puslapių almanache „Poezijos spalvos“.

Tautodailininkai, kaip ir kasmet, sukūrė įspūdingų matmenų darbus. Visagino miesto 40 metų įkūrimo proga pagal Nadeždos Ostrižnovos sumanymą iš 1240 vnt. 50 × 50 cm dydžio skiaučių sukurta didžiausia skraistė. Ją išskleidus Santarvės aikštėje visi išvydo 310 kv. m ploto, 20× 15,5 m dydžio skraistę.O Endriejavo 235 metų įkūrimo proga jo gyventojų rankinėmis staklėmis nuaustas ir ištiestas margaspalvis kutinis pripažintas ilgiausiu kutiniu, nes yra 235 m ilgio, 55 cm pločio. Raimundas Rotkevičius Subartėnųk. (Elektrėnų sav.) ant siūlo suvėrė šiaudelius ir surišto vieną įspūdingiausių lietuvių paprotinės dekoratyvinės dailės kūrinių – didžiausią sodą. Jis yra apie 2 m 11 cm aukščio, apie 1 m 53 cm pločio, apie 3,5 kg masės.

Žmonės stengėsi ne tik aplinką puošti, bet ir patys puoštis. Dizainerės Ingridos Žitkuvienės sukurta ir apie 15 tūkst. rankomis tapytų šilko žiedlapių dekoruota suknelė buvo plačiausia. Jos apačios plotis 111 m. Tačiau vilnietis Valentinas Kairys šį rekordą pagerino. Jis iš moheros ir šilko siūlų virbalais numezgė dar platesnę suknelę – 210,6 m apačios pločio. Ši suknelė pirmą kartą viešai parodyta LNK televizijos laidoje „KK2 penktadienis“. Ilgiausius – 7 m 83 cm ilgio pridėtiniusplaukusprie modelio 27 cm ilgio plaukų pritvirtino meistrė Daiva Jankauskaitė. Suklijuotų natūralių plaukų kasa buvo50 cm pločio. Sunkiausias 1,36 kg masės 56cm ilgio kaklaraištis nukaldintas joniškiečio kalvio Jono Gvozdo ir Kirnaičių k. (Joniškio r.) bendruomenės padovanotas vilniečiui kaklaraiščių kolekcininkui Juozui Šalkauskui.

Šiek tiek ilgio rekordų. Ilgiausia šalikais susikibusių žmonių eilėbuvo 999 m ilgio arba 407 žmonių išsirikiavusiųjų pėsčiųjų take Širvintų tvenkinio pakrantėje. Ilgiausiaapyrankių grandinė707,7 m ilgio –surišta iš 3231 įvairiaspalvių siūlų „Draugystės“ apyrankės, nupintos Vievio gimnazijos bendruomenės narių, paakintų gimnazijos socialinės darbuotojos Aistės Apyvalienės savaitės be patyčių metu. Ilgiausias popierinis žaislas181,43 m ilgio, apie 9 cm skersmens, 44,8 kg masės padarytas iš saldainių popierėlių pavadinimu „gyvatėlė Saldainiukė“ Priekulės socialinių paslaugų centro bendruomenės. Ilgiausias iš kamštelių žaislas 48,85 m ilgio, apie 8 kg masės pavadinimu „gyvatė“ suvertas iš 8 spalvų 3860 plastikinių buteliųkamštelių Širvintų pradinės mokyklos 1a klasės mokinių. Ilgiausias pelkėje lentų takas 3605,87 m nusidriekė Žagarės regioniniame parke (Joniškio r.) Mūšos tyrelio telnologiniame draustinyje. Juo galima apeiti Miknaičių ežerą, pasiekti Tyrelio mitologinį akmenį ir 1945–1946 m. buvusią partizanų buveinę bei susipažinti su retais ir nykstančiais augalais. IšLietuvoje registruotų autobusų pats ilgiausias – 24,785 m ilgio, 2,55 m pločio, 3,28 m aukščio keturašis dvipriekabis pradėjo vežioti Kauno miesto keleivius.

2015 metai galima sakyti buvo sotūs metai, nes registruoti keli masiškiausio valgymo rekordai. Masiškiausio sriubos valgymo metu, kuomet 990 valgytojų suvalgė 300 litrų arba 990 porcijų žuvienės, buvo surengtas nacionalinės žuvies rinkimai. Nacionalinės žuvies titulas atiteko lynui. Masiškiausio daržovių valgymo metu, įvykusio 18-ojoje Agurkų šventėje Kėdainiuose, 1000 žmonių vienu metu suvalgė po agurką arba 147 kg šviežių agurkų. Tarptautinės dešrainių dienos proga įvyko masiškiausias dešrainių valgymas. Tuomet 612valgytojų Vilniuje valgė keptus dešrainius. Masiškiausio spurgų valgymo metu 137valgytojai suvalgė tautinės vėliavos spalvomis glaistytas spurgas.

Religijos skyrius ir vėl pasipildė keliais rekordais. Anykščių vaikų lopšelyje-darželyje „Žiogelis“ Velykų proga pastatyta aukščiausia Velykė. Ji buvusi 3,3 m aukščio, 4,5 m apimties, apie 2,1 t masės. Daugiausia ant medžio margučių – 3345 tuščiaviduriai įvairiais būdais ir įvairiomis medžiagomis dekoruoti margučiai puošė abrikosmedį Šeduvos (Radviliškio r.) lopšelyje-darželyje. Aukščiausią kalto metalo kryžių – 4,61 m aukščio, 2,1 pločio, apie 300 kg masės sukūrė ir Žaltūnų k. (Šalčininkų r.) pastatė kalvis Miroslavas Voisiatas iš Šalčininkėlių.

Keli rekordai apie kitą mūsų religiją. Lietuvos moterų krepšinio lygos „LMKL žvaigždžių dienos“ nugalėtoja šeštą, t. y. daugiausia kartų tapo Ela Briedytė iš Marijampolės „Sūduvos“ komandos. Be to, ji iš moterų yra daugiausia per 1 min. pataikiusi tritaškių ir Lietuvos krepšinio lygos „Žvaigždžių dienos“ metu pelnė daugiausia – 25 taškus. Trumpiausia rezultatyvi atakatruko 0,8 sek. Tai pasiekė komandos „Lietuvos rytas“ žaidėjai kuomet Mindaugas Lukauskas iš užribio išmetė kamuolį link krepšio ir jį Mikejus Moseris įdėjo į Klaipėdos „Neptūno“ komandos ginamą krepšį.

2015 metus galima vadinti nuostabių ir kaip visada neįtikėtinų rekordų metais.

Nuostabių, neįtikėtinų rekordų ir dar geresnių 2016 metų Jums linki agentūra „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo.

Atgal