VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

11.24. Sovietų naujiems vadovams iš karto parodyta jų, kaip statistų, vieta

Juozas Elekšis

 

 Žiūrint, kaip draugiškai kuriama po rinkimų nauja Lietuvos vyriausybė, prisiminiau, kaip buvo parodyta statistų vieta naujiems sovietų vadovams.

Teko dalyvauti siaurame rate, davė interviu Mečislovas Gedvilas. Jis važiavo į Maskvą „parvežti Stalino saulės". Šis Gedvilą priėmė gana draugiškai. Palinkėjo sėkmės įtvirtinant Lietuvoje sovietų santvarką. Paklaustas  ar Lietuva galės kada nors išeiti iš tos sąjungos, Stalinas šyptelėjęs atsakė, kad tam ir sukurta partija, kad  niekada negalėtumėt iš sąjungos išeiti. Kartu papietavo, pažiūrėjo tarybinį filmą. Grįžo Lietuvon pasiryžęs darbams. Atėjęs prie savo buto  pamatė, kad jo visi baldai ir šeima  yra išmesti gatvėn. Stovėjęs kareivis neleido užeiti net paimti dokumentų. Pasirodo butą užėmė atėjęs  draugiškos kariuomenės generolas. Mieste buvo daug tuščių butų, bet  demonstratyviai reikėjo užimti premjero butą.

Kelionė į Maskvą „parvežti Stalino saulės"

Visas miestas matė jo pažeminimą. Visus darbus  reikėjo eiti derinti į rusų pasiuntinybę.

Nepasitikima buvo net ir Seimo nariais, kurie turėjo priimti sprendimą dėl Lietuvos įstojimo Sovietų sąjungon. Salėn įėję žmonės pamatė, kad ji pilna žmonių. Visos vietos užimtos. Liepė sėstis tarp jų. Tie nežinomi  žmonės taip pat balsavo, kumščiojo į šonus - kodėl nekeli rankos. Negi nori, kad  grįžtų A.Smetona? Visi prisiminė, kaip buvo renkamas A.Smetona. Kaunan buvo suvežti jo paties paskirti valdininkai. Jie ir išrinko prezidentą. Vakare "Versalyje" organizuotas prašmatnus pobūvis. Valgių buvo tiek, kad niekas negalėjo su patiekalais susidoroti. Prabangius gėrimus susikrovė į sakvojažus. Traukinys į Mažeikius nelaukė. Paprašė atnešti didelį dubenį. Ten suvertė prabangius patiekalus, užpylė blogu vynu ir gerai išmaišė. Ta košė jau niekam netiko.

Taigi rusų valdžios išsidirbinėjimai nieko labai nestebino.

 

Atgal