VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

05.07. e-Lietuva? e-galimybė?

Rimvydas Valatka

 

Atidžiai studijuoju Trijų partijų Vyriausybės per Cezario pjūvį išgimdytą e-galimybių pasą. Jūs ką, čia rimtai šitaip sudėtingai siūlote gauti šitiek laiko reklamuotą Galimybių pasą? "Tik" septyni ėjimai šauniojoje e-sveikata?

"Portale esveikata.lt spauskite „Prisijungti“.

Pasirinkite „iPasas prisijungimas“.

Pasirinkite prisijungimo būdą ir prisijunkite.

Galimybių pasas žada daugiau laisvės. D. Labučio nuotr.

Spauskite „Visas diagnozes“ ir susiraskite įrašą apie skiepus „U07.6 Imunizacijos nuo COVID-19 ligos poreikis“ (arba raskite įrašą apie ligos diagnozę, jeigu esate persirgęs).

Atsidariusio lango apačioje rasite įrašą „Skiepų skyrimai“ ir spauskite ant „Vakcinacijos įrašas“.

Dešinėje spauskite „Atsisiųsti dokumentą“.

Atsidariusį dokumentą galite atsiųsti PDF formatu į savo kompiuterį ar išmanųjį įrenginį arba atsispausdinti."

Gerai, man nesunku. Sunešiosiu tas konservatorių-liberalų žalčio Žilvino man skirtas klumpes. Bet dėl valstybės, žinote, liūdna. Jūs ką, rimtai manote, kad 2021 m. taip turi veikti e-valstybė?

Kaip turėtų veikti e-valstybė? Jei aš persirgau ir tai užfiksuota e-sveikata, jei aš pasiskiepijau, o tai e-sveikata tikrai užfiksavo, man mano e-valstybė turėtų į mano e-mailą atsiųsti mano galimybių pasą. Taškas.

Ar aš reikalauju dar vieno Jėzaus lygio stebuklo? Nieko panašaus. Man kiekvienais metais maždaug tą patį atsiunčia mano bankas, mano VMI. Net ir "Sodra", ta atsilikusi "Sodra", ir ta pensininkams atsiunčia pensininko pažymėjimą ir pensiją ima mokėti iškart po to, kai sukanka ta nelemta data. Praktiškai automatiškai moka pinigus.

Tai kodėl to negali e-sveikata, kuriai nė cento mokėti nereikia? Į kurią Veryga sukišo 30, 40 ar 50 mln. mūsų visų eurų? Už ką mes mokam mokesčius, jei turim septynis stepus praeiti, kad gautume tai, kas mums ir šiaip priklauso? O kaip bus tiems, kurie gyvena, tarkim, Vilniuj, o "AstraZeneca" paskiepyti Kaune, nes, tarkim, tavo universitetas tuo pasirūpino? Kur ieškoti tų duomenų? Ar ras tokio žmogaus duomenis šeimos gydytojas, į kurį siūloma kreiptis, jei kas?

Taip, žinoma, gal reikalauju iš savo e-valstybės dabar per daug - po prietaisas.com ir policininko valdymo. Bet ar nebūtų gražu, kad Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen beigi Arūnas Dulkys, prieš paleisdami Galimybių pasą, kurio seniai jau reikėjo, pasakytų: "Mieli Lietuvos piliečiai, atleiskite, kad iš buvusių valdžių paveldėjom šūdiną e-sveikata, kuria net daktarai negali naudotis kaip žmonės, todėl verčiam jus sunešioti papildomas klumpes ir suverpti kuodelį nesuverpiamų vilnų, bet pažadame, kad baigiantis mūsų kadencijai, Galimybių pasas, kaip ir daugybė kitų e-dokumentų valstybės bus automatiškai pasiunčiama į jūsų e-mailą. Tuo mūsų valdžia skirsis nuo visų buvusių."

Beje, vis dar nevėlu tą žodį tarti. Jei ką, viešieji ryšiai yra apie kalbėjimą, o ne nutylėjimą. Jei ką, paskaitykit Šv. Raštą, regis, tai Evangelija pagal Joną, bet gal klystu, tai atsiprašau, bet PR esmė nuo to nesikeičia: "Pirma buvo žodis. Tas žodis buvo pas Dievą. Ir žodis buvo Dievas."

Ėjo 2021-ieji metai nuo Viešpaties gimimo.

Atgal