VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

07.18. Bankų dėmesys – mokėjimams Baltarusijos įmonėms

Lietuvos bankai, vykdydami birželio 24 d. Europos Sąjungos priimtas tikslines ekonomines sankcijas Baltarusijai, nuo šiol išsamiau tikrins tarptautinius mokėjimus, susijusius su ribojamais Baltarusijos sektoriais.

Bankų klientai perspėjami, kad finansų įstaigos gali prašyti pateikti papildomus dokumentus ir paaiškinimus, atliekant mokėjimus su ribojimais susijusioms įmonėms, tad reikėtų iš anksto pasiruošti ilgiau truksiantiems procesams.

„Kredito įstaigos yra vienos iš institucijų, kurios dalyvauja Baltarusijos ekonominių sankcijų įgyvendinime, todėl nuo šiol bankai atidžiau vertins visas tarptautines operacijas, susijusias su ribojamais sektoriais.

Tikimės, kad klientai bus supratingi ir bendradarbiaus su savo finansinių paslaugų teikėjais, bei iš anksto įvertins turimus įsipareigojimus ir verslo planus, susijusius su mokėjimais Baltarusijos įmonėms“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentė dr. Eivilė Čipkutė.

Sektorinės sankcijos taikomos pirmą kartą ir jų įgyvendinimui kredito įstaigos turės išplėsti įprastus mokėjimo operacijų tikrinimo procesus, todėl jie truks ilgiau.

Paskelbtos sankcijos apima pagrindinių Baltarusijos sektorių – telekomunikacijų, tabako, naftos, trąšų, dvigubos paskirties ir su šių sektorių prekėmis susijusių paslaugų (techninė pagalba, tarpininkavimas, finansavimas ar finansinė pagalba, taip pat draudimo ar perdraudimo paslaugos) – ribojimus. Draudimai Europos Sąjungos operatoriams yra susiję su minėtų sektorių prekių pardavimo, pirkimo, perdavimo, tiekimo, siuntimo, eksporto, importo bei transportavimo veiklomis.

Bankų klientams rekomenduojama įsivertinti turimus verslo ryšius su Baltarusija, ar jie nepažeidžia Europos Sąjungos Reglamento (ES) 2021/1030 numatytų ribojimų, o sankcijų klausimais konsultuotis su kompetentingomis Lietuvos institucijomis, atsakingomis už tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje.

 

Atgal