VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

07.20. Su FRONTEX susitarta dėl didesnių pajėgumų

Vakar vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė susitiko su Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (Frontex) vykdančiuoju direktoriumi Fabrisu Liažeriu. Susitikimometu buvo aptartas tolimesnis pagalbos dėl išaugusių Lietuvos-Baltarusijos sienos pažeidėjų skaičiaus priemonių planas.„Neteisėtos migracijos srautai iš Baltarusijos – beprecedentis įvykis Lietuvoje. Mūsų migracijos sistemai tai nepakeliama našta, todėl mums reikalinga tiek techninė, tiek ekspertinė Europos Sąjungos partnerių pagalba.

Noriu padėkoti Frontex vadovui už jo asmeninį indėlį ir bendradarbiavimą, siekiant suvaldyti neteisėtos migracijos srautus Lietuvoje“ – susitikimo metu kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Praėjusią savaitę įvykusių susitikimų Slovėnijoje metu sutarta, kad bus aktyvuotas Skubios pasienio pagalbos teikimo (Rapid Border Intervention) mechanizmas. „Vienas iš pagrindinių mano vizito tikslų – pamatyti tikrą padėtį ir įvertinti, kokios pagalbos reikia Lietuvai. Suprantame, kad šalis patiria nelegalios migracijos pasekmes.

Fabrisas Liažeris ir Agnė Bilotaitė | vrm.lrv.lt nuotr.

Mes savo ruožtu galime suteikti ekspertinę pagalbą migracijos bei migrantų grąžinimo klausimais. Esame čia tam, kad jums padėtume šioje nelengvoje situacijoje ir parodytume, kad solidarizuojamės su jumis“, – kalbėjo F. Liažeris.

Šiuo metu Lietuvos pasienį kartu su Valstybės sienos apsaugos pareigūnais saugo 26 Frontex pareigūnai, iš viso planuojama, kad jų atvyks 60. Bendrai Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos regionui ketinama skirti iki 200 žmonių.

Taip pat su Europos prieglobsčio paramos biuru (EASO) buvo pasirašytas paramos Lietuvai priemonių planas. Artimiausiu metu į Lietuvą turėtų atvykti migracijos ekspertai ir vertėjai, kurie padės Lietuvos Migracijos departamento darbuotojams greičiau nagrinėti prieglobsčio prašymus, bendrauti su sienos pažeidėjais ir tartis dėl jų grąžinimo į kilmės šalis.

Pažymėtina, kad Europos Komisijos vidaus reikalų komisarėIlva Juhanson (Ylva Johansson) yra pažadėjusi 10–12 milijonų finansinės paramos iš Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo, kuris turėtų Lietuvą pasiekti jau rugpjūčio mėnesį.

Liepos 18 d. duomenimis, į Lietuvą iš Baltarusijos per menkai saugomą ES sieną prasibrovė 2 096 sienos pažeidėjų. Šis skaičius yra 26 kartus didesnis, nei buvo per visus 2020 metus. Vien liepą pasieniečiai sulaikė 1 435 pažeidėjus. Birželį tokių buvo 473, gegužę – 77, balandį – 70, o kovą – 8. Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 1 098.

Taip pat sulaikyti 179 Kongo, 121 Kamerūno, 78 Gvinėjos, 74 Irano, po 69 Sirijos ir Afganistano piliečius, 68 Rusijos bei kitų šalių piliečiai. Nuo metų pradžios, pirminiais duomenimis, daugiausia įsibrovėlių sulaikyta Druskininkų savivaldybės ribose – 566. Šalčininkų rajone sulaikytas 431 neteisėtai iš Baltarusijos patekęs užsienietis, Ignalinos – 334, Varėnos – 353, Švenčionių – 168, Lazdijų – 142. Didelė dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia prasibrauti į Vakarų Europos valstybes.

Atgal