VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

09.10. Šitų žmonių galimybių pasais neišgąsdinsi

Aurelijus Veryga

 

Pažiūrėjau naujausią statistiką ir galiu konstatuoti, kad skirtingai, nei buvo teigiama, per vasarą darbai taip ir nebuvo padaryti.

Pasižiūrėjus į 80+ amžiaus grupės vakcinacijos procentą matosi, kad per vasarą buvo paskiepyta labai nedaug. Vakcinacijos lygis šitoje grupėje yra net žemesnis nei bendras suaugusiųjų vakcinacijos lygis.

Vadinasi pati pažeidžiamiausia grupė iki šiol neapsaugota. Todėl iki šiol reikia kalbėti, kad jiems virusą parneš mokyklas lankantys vaikai ar anūkai ir vėl kalbama apie visokius apribojimus.

Pabandžiau pažiūrėti kokie čia skaičiai. Statistikos departamento pateikiamoje 2020 metų gyventojų statistikoje galima rasti, kad Lietuvoje gyvena apie 165 tūkstančiai 80+ metų amžiaus gyventojų. Jei apie 60 proc. jų jau paskiepyta, tai lieka apie 66 tūkst. Prisimenant planus per parą paskiepyti 30 tūkst. žmonių, tai realiai būtų savaitės darbas jei jam suteikti tikrą prioritetą.

Šitų žmonių galimybių pasais neišgąsdinsi.

Seimo sveikatos reikalų komitete ministerijos atstovams uždaviau klausimus dėl galimybės pasiskiepyti kiekviename šeimos gydytojo kabinete ir vaistinėje. Atsakymai buvo nuviliantys. Šeimos gydytojai dėl centralizuotos vakcinų logistikos neturėjo vakcinų, nors jiems buvo žadamas finansinis skatinimas už paskiepijimą. Vos keliasdešimt vaistinių iš daugiau nei tūkstančio realiai skiepijo.

Dabar jau ruduo, prasidės peršalimo ligų sezonas, visi grįšim dirbti į uždaras patalpas. Laikas tiksi mūsų nenaudai.

Pakartotinas paraginimas pandemijos valdymą organizuojantiems:

- nedelsiant įveiklinkit skiepijimui visas šeimos klinikas, kad kiekviena šeimos gydytojo komanda turėtų vakcinų. Net jei dalį jų atidarius nepanaudos ir išpils, turint pilnus sandėlius ir jas dalinant kitoms šalims tai bus mažesnis nuostolis nei nepaskiepyti gyventojai;

- dar kartą peržiūrėkit tvarkas ir finansines paskatas, kad skiepytis būtų galima visose vaistinėse, tai tūkstantinis tinklas, kuriame kasdien lankosi senjorai. Padarykit taip, kad jie ten ne tik galimybių popiergalio atsispausdinti eitų, bet ir realią vakciną gautų;

- radot pinigų tvoroms ir nameliams, raskit pinigų, kad ir 200 proc., o jei reikia ir didesniam priedui medikų komandoms, kurios nuvažiuos ir senolius paskiepys tiesiog namuose. Apmokėkit jiems transporto išlaidas ir sumokėkit priedą. Turėtų suveikti.

Dirbkit, o ne svajokit.

 

Atgal