VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

11.08. A. Bilotaitė: Lietuva stengiasi padėti Baltarusijos režimo suklaidintiems žmonėms

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia suprantanti sekmadienį akcijoje Vilniuje reiškiamą susirūpinimą padėtimi Baltarusijos pasienyje.

Anot ministrės, padėtis čia išlieka labai sudėtinga. Lietuva stengiasi padėti kuo galėdama Baltarusijos režimo suklaidintiems žmonėms. Apgręžiamiems migrantams suteikiama visokeriopa būtinoji pagalba - Lietuvos pasieniečiai duoda jiems maisto, vandens, drabužių, miegmaišių, esant reikalui suteikiama medicininė pagalba. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis ruošia humanitarinės pagalbos paketus.

"Tačiau negalime leisti, kad migrantai būtų naudojami kaip ginklas prieš Lietuvą ir Europos Sąjungą, kad organizuoti migrantų srautai pažeistų mūsų pačių nacionalinį saugumą. Todėl Lietuva toliau ginsis nuo Baltarusijos režimo organizuotų atakų nelegalios migracijos srautais. Neteisėtai migracijai Lietuvos siena yra uždaryta. Yra teisėti būdai pasiprašyti prieglobsčio Lietuvoje. Neleistinose vietose sieną kertantys migrantai bus apgręžiami, išskyrus Operacijų vadovės sprendime numatytus humanitarinius atvejus", - sakoma Eltai atsiųstame ministerijos pranešime.

Gindamasi nuo Baltarusijos režimo organizuotos hibridinės atakos Lietuva pasienyje su Baltarusija tiesia fizinį barjerą. Šiuo metu jau yra nutiesta 72 km koncertinos, įrengta 10 km 4 metrų aukščio tvoros.

Kaip jau skelbta, sekmadienio popietę prie Vyriausybės rūmų surengtas protestas „Prieglobsčio prašymas nėra nusikaltimas", kuriuo siekta pasipriešinti Vyriausybės vykdomai migrantų apgręžimo politikai.

Anot renginio organizatorių, Vyriausybės vykdoma apgręžimo politika ir humanitarinės pagalbos ribojimas pasienyje kelia grėsmę ne tik prieglobsčio prašytojams, bet ir šalies visuomenei.

Pasak protesto organizatorių, protestu reiškiamas palaikymas to paties pavadinimo peticijai, kurią pasirašė 27 nevyriausybinės organizacijos, pilietiniai judėjimai ir per tūkstantį Lietuvos gyventojų.

Organizatoriai Vyriausybei yra iškėlę aštuonis reikalavimus, kaip reikėtų keisti dabartinę migracijos politiką. Tarp jų - raginimas neapgręžti prieglobsčio prašytojų į Baltarusiją ir sudaryti jiems realias galimybes pateikti prieglobsčio prašymą. Taip pat reikalaujama gerinti sąlygas apgyvendinimo centruose, suteikti reikalingą medicininę pagalbą ir socialines paslaugas, užtikrinti teisines galimybes nepriklausomoms organizacijoms teikti pagalbą prieglobsčio prašytojams ir vykdyti stebėseną dėl galimų jų teisių pažeidimų.

Protestą rengė Lietuvos pabėgėlių taryba, Gegužės 1-osios profesinė sąjunga ir studentų judėjimas „Šauksmas".

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą, šeštadienio vidurnakčio duomenimis, į nepateko 5749. Iš beveik 4,2 tūkst. šiemet neteisėtai į Lietuvą patekusių migrantų prieglobstį gavo šeši žmonės.

Atgal