VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

11.19. Akiplėšiškas tarptautinės teisės niekinimas

Arvydas Anušauskas

Krašto apsaugos ministras

Lukašenkos Baltarusijos tyrimų komitetas (ir matyt KGB) iškėlė bylą Lenkijos pareigūnams, kurie gynė savo suverenios valstybės sieną atakuojami baltarusių spectarnybų apmokytų, instruktuotų ir aprūpintų "migrantų". Akmenys, strypai, kurtinančios granatos panaudotos prieš lenkų pareigūnus (ir sužeidžiant juos), kurie į tai savo teritorijoje atsakė ašarinių dujų ir vandens čiurkšlėmis.

Lukašenkos aplinka jau ištrimitavo, kad "byla" iškelta pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso 128 straipsnį, kuriame kalbama apie „nusikaltimus žmonijos saugumui, masinius žiaurumus, susijusius su rase ir tautybe“. Už tai grasinama nuo septynerių metų iki gyvos galvos laisvės atėmimo bausme, arba mirties bausmė. Toks akiplėšiškas tarptautinės teisės niekinimas negali likti nepastebėtas.

Migrantai prie Lenkijos Bruzgių pasienio punkto. Scanpix nuotr.

Tik Lenkijos prokuratūra turi teisėtus pagrindus kelti bylą (tą ir padarė) dėl įtarimo dalyvavus jos teritorijoje agresyviame išpuolyje. Hibridinės atakos ir riaušių Lenkijos pasienyje organizatoriai matyt tikisi šiame informaciniame triukšme išlipti sausi iš vandens.

Turime aiškiai pabrėžti, kad ir mūsų pareigūnai bei kariai ginantys valstybės sienas turi teisę naudoti visus jiems suteiktus įgaliojimus, metodus ir būdus. Jei jie taptų Baltarusijos neteisėtų veiksmų taikiniu - būtų imamasi visų priemonių ne tik jiems apsaugoti. Tarptautinis baudžiamasis persekiojimas dar laukia tikrų nusikaltėlių - šios prekybos žmonėmis, hibridinės atakos užsakovų bei vykdytojų, kad ir kur, kad ir kas jie bebūtų.

Atgal