VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

12.03. Elektros kainos rekordinėse aukštumose

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Elektros kainos "Nord Pool" biržoje šių metų lapkričio mėn. buvo net 3 kartus didesnės nei praeitais metais (žr. grafiką).

Trigubai didesnės jos buvo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose regiono valstybėse (Latvijoje, Estijoje, Suomijoje ir Švedijos Malmo kainų zonoje, su kuria Lietuvą jungia "NordBalt" elektros kabelis). Elektros kainas Baltijos regione, kaip ir visoje Europoje, į rekordines aukštumas kelia šie veiksniai:

1. Rekordiškai didelė gamtinių dujų kaina, kurią lėmė nepakankama gamtinių dujų pasiūla iš Rusijos, neįprastai mažas gamtinių dujų saugyklų užpildymas Vokietijoje bei išaugusi gamtinių dujų paklausa pasaulyje. Europą dabar gali išgelbėti tik šilta žiema, nes jei žiema bus šalta - gamtinių dujų rinkoje bus karšta (daugiau apie tai žr. nuorodą apačioje*). Atitinkamai, elektros gamyba dujomis kūrenamose elektrinėse yra labai brangi.

2. Rekordiškai didelė apyvartinių taršos leidimų kaina (~3 kartus didesnė nei 2019-2020 metais). Atitinkamai, elektros gamyba anglimis, o taip pat ir dujomis, kūrenamose elektrinėse yra labai brangi.

3. Sausa vasara, dėl kurios Norvegijos hidroelektrinių rezervuarai yra apie ketvirtadaliu mažiau užpildyti nei įprastai. Be to, šį rudenį yra neįprastai mažai vėjo, tad vėjo jėgainės taip pat pagamina mažiau elektros energijos nei įprastai.

4. Politika. Rusija siekia "apeiti" Ukrainą ir Lenkiją, investuodama į "Nord Stream" ir "South Stream" (po Krymo okupacijos "South Stream" projektą pakeitė "TurkStream" projektas) dujotiekius, tam, kad galėtų dujas tiekti tiesiogiai Vokietijai. Vokietija, savo ruožtu, planuoja sparčiai didinti gamtinių dujų vartojimą (atsisakydama anglies jėgainių ir atominės energetikos žr. nuorodą apačioje), tad aktyviai remia šiuos projektus, juolab, kad neturėdama suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų ji yra labai priklausoma nuo Rusijos. Tačiau kitos ES šalys bei JAV skeptiškiau vertina šiuos projektus (Vokietija su JAV dėl "Nord Stream" projekto buvo nemenkai susipykusios), todėl Rusija, siekdama "paspausti" Vokietiją paspartinti "Nord Stream" projekto užbaigimą (liko išspręsti tik teisinius projekto klausimus), galimai riboja gamtinių dujų pasiūlą esamais dujotiekiais per Lenkiją ir Ukrainą.

p.s. Suomijoje elektros kaina yra mažesnė nei Baltijos šalyse dėl itin mažo gamtinių dujų elektros generacijoje naudojimo (Suomija liūto dalį elektros energijos pasigamina atominėse jėgainėse, kogeneracinėse biokuro jėgainėse ir hidroelektrinėse): https://energia.fi/files/4381/Electricity_Year_2020.pdf

*Jei žiema bus šalta - gamtinių dujų rinkoje bus karšta:

https://www.facebook.com/zygimantas.mauricas/posts/10158692071702371

**Trumpa Vokietijos energetikos strategijos apžvalga:

https://www.facebook.com/zygimantas.mauricas/posts/10158763676502371

 

Atgal