VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

01.14. Prezidentas: žuvusieji to nenusipelnė

 Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pareiškė, kad prie Seimo susirinkę ir per Sausio 13-osios renginį triukšmavę žmonės nukreipė dėmesį nuo tų, kam šis minėjimas buvo skirtas.

„Politikai privalo būti susitaikę su bet kokia vieša reakcija į jų sprendimus, tačiau man labai gaila, kad dėmesys, skirtas pagerbti tiems, kurie už mūsų laisvę sumokėjo savo gyvybių, ilgų metų kalėjimuose ar tremtyje kainą, buvo nukreiptas kitiems tikslams“, – šalies vadovo poziciją perdavė jo atstovas Ridas Jasiulionis.

„Pagarba turi būti ta stiprybės ašis, kuri mus jungia, o ne skiria. Pabandykime įsivaizduoti kaip šiandien būtų jautęsi žuvusieji prie TV bokšto. Jie šito nenusipelnė“, – pridūrė jis.

Nepriklausomybės aikštės prieigose per Laisvės gynėjų dienos minėjimą buvo susirinkę apie 2,5 tūkst. žmonių. Tarp jų – ir protestuotojai, minėjimo metu nušvilpę Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, premjerę Ingridą Šimonytę. Kalbant prezidentui G. Nausėdai protestuotojai elgėsi ramiau.

Sausio 13-oji. J. Stacevičiaus, LR prezidento kanceliarijos nuotr.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės agresiją Vilniuje. Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

V. Landsbergis apie Sausio 13-osios minėjimą trikdžiusius protestuotojus: pamišėlių pakankamai daug

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis po švilpimais palydėto minėjimo žurnalistams kalbėjo, kad į aikštę buvo susirinkę ne protestuotojai, o „jedinstvo“.

„Kokie čia žmonės, čia jedinstvo. Nereikia jų vadinti Lietuvos žmonėmis – fašistai, jedinstvo. Problema, žinoma. Pamišėlių pakankamai daug.

Pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas sakė, kad žmonės, minėjimą stebėję per televiziją ar kalbų klausę per radiją, girdėjo, kas buvo kalbama, bet iš buvusių aikštėje, anot jo, tokia laisvė buvo atimta.

„Mano laisvę atėmė. Negalėjau girdėti, ką kalba kalbėtojai, nors arti sėdėjau. Kas nors apie tai turėtų galvoti“, – sakė profesorius.

Į protestuotojų šūksnius savo kalboje sureagavo premjerė. Kalbėdama apie laisvę ji teigė, kad ir jos kalbą tildęs protestuotojų švilpimas yra iškovotos laisvės dalis. „Laisvė visada yra kūryba, o ne destrukcija. Ir tai, kad jūs šiandien galite man švilpti, yra taip pat tos iškovotos laisvės dalis“, – Nepriklausomybės aikštėje sakė I. Šimonytė.
„Šiandien švenčiame Laisvę, nes prieš 31 metus ją krauju iškovojome. Turime išlikti budrūs – grėsmės yra arčiau, nei mums kartais atrodo. Nesileiskime suklaidinami netikrų laisvės šauklių. Stiprinkime savo valstybę kiekvienas darydami tai, ką galime – dėl savo šeimos, miesto, bendruomenės. Auginkime savo Lietuvą ir branginkime ją“, – kalbėjo ministrė Agnė Bilotaitė.
 

 

 

 

Atgal