VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.03.09. Lietuva „Hagos procesui“ skiria 100 tūkst. Eur

Teisingumo ministerija, reaguodama į įvykius Ukrainoje, praėjusią savaitę inicijavo kreipimąsi į Hagos tribunolo prokurorą su prašymu pradėti tyrimą dėl Rusijos ir Baltarusijos karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui. Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokurorui priėmus sprendimą operatyviai pradėti tyrimą dėl nusikaltimų prieš Ukrainą, Lietuva inicijuoja piniginės paramos skyrimą tyrimui atlikti. Šiam siūlymui pritarė Vyriausybė.

Lietuva tapo pirmąja valstybe, inicijavusia „Hagos procesą“ pagal Romos statutą, kuriuo įsteigtas Tarptautinis baudžiamasis teismas. Prie šios iniciatyvos prisijungė dar 38 Europos ir pasaulio valstybės.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, valstybių vienybė ir ryžtas reikalauti Rusijos ir Baltarusijos režimų atsakomybės už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui yra beprecedentis.

Vasario 28 d. Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroras, paskelbęs apie savo sprendimą tirti situaciją Ukrainoje, taip pat viešu pareiškimu paprašė visų valstybių, Romos statuto dalyvių, bei visos tarptautinės bendruomenės skirti finansinę paramą ir žmogiškuosius išteklius, padėsiančius skubiai ir detaliai ištirti susiklosčiusią situaciją Ukrainoje.

„Akivaizdu, kad Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroro tyrimas bus ypač sudėtingas: prokuroras turės surinkti įrodymus tebevykstant karo veiksmams, apklausti liudininkus, vykdyti misijas į Ukrainą ar kitas valstybes, o kadangi šiame procese laiko faktorius yra itin svarbus, prokurorui prireiks papildomų finansinių ir žmogiškųjų išteklių. Todėl Teisingumo ministerija siūlo operatyviai skirti finansinę paramą „Hagos procesui“ ir taip padėti užtikrinti, kad būtų atliktas išsamus ir savalaikis Rusijos ir Baltarusijos režimų daromų nusikaltimų tyrimas", – akcentuoja E. Dobrovolska.

Vyriausybei pritarus Teisingumo ministerijos siūlymui, „Hagos procesui“ bus skirta 100 tūkst. eurų.

Atgal