VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.03.10. Pristatyta Seimo pavasario sesijos darbų programa

 

Šiandien, kovo 10 d., prasidėjusioje pavasario sesijos pirmajame posėdyje svarbiausius sesijos darbus apžvelgė Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus pristatė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, savo teikiamus projektus – Seimo frakcijų atstovai.

Pasak Seimo vadovės, kai jau atrodė, kad pandemija ir migrantų krizės yra esminiai šios kadencijos išbandymai, jie akivaizdžiai nublanko prieš šiandieninę grėsmę Lietuvos valstybei, regionui ir pasauliui sukėlusią Rusijos karinę invaziją į Ukrainą. „Šiandien jau visi supranta, kad regiono ir pasaulio taiką apginti gali tik visos Vakarų bendruomenės vienybė. Ši vienybė ypač svarbi ir Lietuvos nacionaliniam saugumui, laisvei bei nepriklausomybei. Šiomis nepaprastai sunkiomis dienomis turime dirbti kartu“, − pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Pirmininkės nuomone, visų pirmiausia turime priimti būtinus ir neatidėliotinus sprendimus, kad ne tik suteiktume veiksmingą paramą Ukrainai, bet ir stiprintume Lietuvos nacionalinį saugumą ir gynybą, skirdami reikiamą finansavimą ir dėmesį.

„Mūsų kaimynę ir sąjungininkę Ukrainą ištiko humanitarinė krizė, dėl kurios milijonai  jos gyventojų tapo pabėgėliais. Siekdami daliai jų užtikrinti bent minimalius poreikius ir pragyvenimą Lietuvoje, privalome nedelsdami priimti Įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pakeitimus ir su juo susijusių įstatymų projektus. Taip būtų sudarytos teisinės prielaidos jiems įgyti teisę gauti socialinę paramą, vaikų išmokas, slaugos ir priežiūros išlaidų tikslines kompensacijas, šalpos ir senatvės pensijas. Kartu privalome suteikti šiems asmenims ir tinkamas sąlygas dirbti“, − sakė Seimo Pirmininkė.

Kaip pažymėjo parlamento vadovė, jau šiandien turėsime apsispręsti dėl valstybės biudžeto patikslinimo siekiant padidinti krašto apsaugos finansavimą, kad jis dar šiemet pasiektų 2,5 proc. BVP. „Taip pat Lietuvos valiai priešintis ir tam reikalingų išteklių bei gebėjimų sutelkimui reikia priimti Lietuvos Respublikos piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategiją, Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo, krašto apsaugos sistemą reglamentuojančių įstatymų pakeitimo įstatymų projektus“, − tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Pirmininkė savo kalboje išskyrė tris 3 Konstitucijos pakeitimo projektus, dėl kurių liko tik galutiniai balsavimai, konstitucinį Rinkimų kodekso įstatymo projektą bei Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus, įteisinančius naują savivaldybės mero bei savivaldybės tarybos veikimo modelį, Vyriausybės teikiamus projektus ir kt. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad ir Respublikos Prezidentas, ir Vyriausybė, ir Seimo nariai siūlo pavasario sesijoje daug dėmesio skirti socialinei sričiai ir priimti įstatymų pakeitimus, sprendžiančias neatidėliotinas socialines problemas.

Kalbėdama apie Vyriausybės teikiamus projektus Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė akcentavo, kad Vyriausybė savo pasiūlymus Seimo sesijos darbų programai pateikė iki vasario 24-osios įvykių, o šie įvykiai, jos manymu, labai smarkiai koreguos Seimo darbus.

Iš Vyriausybės teikiamų pasiūlymų premjerė išskyrė kokybiškų studijų, sveikatos reformos sistemos teisės aktus, valstybės tarnybos reguliavimo pokyčius, kurie leistų tikėtis bent jau po poros metų kokybiškos ir adekvačiai apmokamos ir įvertinamos, motyvuotos valstybės tarnybos, taip pat savivaldos stiprinimą perduodant savivaldai valdymą valstybės žemės bei suteikiant galimybes skolintis lanksčiau įgyvendinantiems investiciniams projektams.

„Šiandien aš pateiksiu biudžeto patikslinimą dėl krašto apsaugos finansavimo, vėliau taip pat bus pateikti teisės aktų projektai, susiję su alternatyvios energetikos plėtra ir spartesniu projektų įgyvendinimu, nes tai yra vienas iš kertinių energetinės nepriklausomybės elementų. (...) Taip pat bus pateikti specialūs įstatymai dėl Rūdininkų poligono, kurie leistų paspartinti projekto įgyvendinimą“, − kalbėjo Ministrė Pirmininkė.

Kalbėdama apie pasekmes Europos Sąjungos, euro zonos ir atskirų šalių ekonomikoms dėl dabar vykstančių procesų priimamų sprendimų, I. Šimonytė pabrėžė, kad Vyriausybės nuostata yra labai aiški: „Mes turime luktelti bent keletą savaičių, per kurias pamatytume, ar atsiras papildomos pasiūlos naftos rinkoje, kaip keisis kiti sprendimai, susiję su tiekimo grandinėmis, kokių perspektyvų mes galime tikėtis.“

Ministrė Pirmininkė tvirtino neabejojanti, kad bus reikalingi ne tik biudžeto patikslinimai, bet ir kitų teisės aktų patikslinimai, susiję tiek su žmonių pajamomis, tiek galbūt ir su mokesčių sistema. „Bet šiuo metu konkretaus paketo Vyriausybė dar paruošusi nėra, nes norėtų parengti tokias priemones, kurios leistų optimaliai spręsti kylančias problemas“, − pabrėžė premjerė.

Po pristatymo už Seimo nutarimo projektą (Nr. XIVP-1372(2) balsavo 90 Seimo narių, susilaikė 31 parlamentaras. Po sesijos darbų programos pateikimo projekto svarstymas vyks Seimo komitetuose ir frakcijose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti kovo 17 d.

 

Išsamesnė informacija apie IV (pavasario) sesijos darbus skelbiama Seimo svetainėje.

 

Pavasario sesijos darbų programos projekte – beveik 550 teisės aktų projektų (be lydimųjų). Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti 121, Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda – 7, Seimo nariai (frakcijos) – 345 teisės aktų projektus. Dalis į darbų programą įrašytų projektų jau yra pateikti ankstesnėse sesijose ir bus tęsiamas tolesnis jų svarstymas.

Atgal