VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.03.27. Į misiją Malyje išlydėta 11-oji karių - savanorių pamaina

Kovo 26 d. vyko Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) karių iškilminga išlydėjimo ceremonija į Jungtinių Tautų (JT) misiją Malyje (Afrika). Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje karius savanorius ir profesinės karo tarnybos karius išlydėjo vadovybė ir karių artimieji. 

 “Malio gyventojai irgi ieško priedangos, ieško saugumo ir tik karių pagalba mes galime jiems tai duoti. Nėra kito būdo užtikrinti taikos stabilumo šiame regione. Matome, koks yra tautų judėjimas pasaulyje, jei mes neužtikrinsime net ir tokioje šalyje kaip Malis saugumo, tautų saugumo, turėsime neramumus visame pasaulyje.” – išlydėdamas karius sakė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras.

KASP Dariaus ir Girėno apygardos kariai išvyksta į JT vadovaujamą situacijos stabilizavimo operaciją MINUSMA rytinėje Malio dalyje, Gao provincijoje. Lietuvos kariuomenės kariai operacijoje veiks Vokietijos kuopos sudėtyje ir bus atsakingi už pajėgų apsaugos užtikrinimą karinės bazės teritorijoje. Prieš išvykdami į misiją, kariai pusę metų treniravosi vykdyti bazės apsaugą, atpažinti iškylančias grėsmes, suteikti pirmąją medicininę pagalbą ir veikti kartu su Vokietijos pajėgų kariais. Tai jau 11-oji pajėgų apsaugos vieneto (PAV-11) pamaina suformuota karių savanorių pagrindu.

JT taikos palaikymo misija MINUSMA Malyje pradėjo veikti 2013 metų liepą, o KASP suformuotas PAV-1 tarnybą šioje operacijoje pradėjo 2017 metų spalį. Kariai operacijos rajone pakeis pusmečio tarnybą baigiančius KASP Žemaičių apygardos 3-osios rinktinės (Klaipėda) karius.

KASP informacija 

fotografijos gr. Michail Lysenko

 

Atgal