VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.05.04. Prezidentas minint Gegužės 3-iosios Konstituciją: tikrai turime kuo didžiuotis

Gegužės 3-iosios Konstitucija yra ypatingas dokumentas, pralenkęs laiką, sako šalies vadovas Gitanas Nausėda.

Pasak jo, Lietuva, šį dokumentą patvirtinusi kartu su Lenkija 1791 metų gegužės 3-iąją, turi kuo didžiuotis.

„Gegužės 3-iosios Konstitucija yra ypatingas dokumentas, kuris buvo antrasis pasaulyje ir pirmasis Europoje, suformavęs valdžių pasidalijimo principą, nubrėžęs modernios teisėkūros principus ir, ko gero, užbėgęs į priekį procesams, kurie prasidėjo Europoje“, – antradienį žurnalistams atvykęs į Konstitucinį Teismą (KT) sakė G. Nausėda.

Šiame teisme prezidentas lankėsi minint Gegužės 3-iosios Konstitucijos sukaktį.

Gegužės 3-iosios Konstitucija laikoma pirmąja Konstitucija Europoje. Ji priimta Abiejų Tautų Respublikos Ketverių metų Seimo 1791 metų gegužės 3 dieną.

„Mes turime kuo didžiuotis, mes švenčiame šią šventę kartu su Lenkijos Respublika ir simboliška, kad tokią dieną aš lankausi Konstituciniame Teisme, nes yra ir daug kitų gražių jubiliejų, šimtas metų mūsų 1922 metų Konstitucijai“, – kalbėjo prezidentas.

„Bus puiki proga pasišnekėti apie Konstitucinio Teismo iššūkius, apie tikslus ir ypatingai – apie vaidmenį tokiomis sąlygomis, kokiomis mes gyvename, geopolitinių iššūkių, pandeminių iššūkių kontekste“, – sakė jis.

Klausiamas, ar reikėtų skelbti Gegužės 3-iąją šventine diena, G. Nausėda teigė, kad tai yra diskusinis klausimas, į kurį jis šiuo metu negalintis atsakyti.

„Bet dar kartą kartoju – tai yra labai svarbus dokumentas ir mes šią dieną tikrai turime laikyti atmintina“, – žurnalistams sakė šalies vadovas.

Grupė parlamentarų siūlo vietoje Tarptautinės darbo dienos gegužės 1-ąją šventine skelbti gegužės 3-iąją.

Lenkijoje gegužės 3-oji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.

Atgal