VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.06.22. Prezidentas: ES solidarumas labai svarbus užtikrinant paramą karo pabėgėliams iš Ukrainos

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su Estijos Ministre Pirmininke Kaja Kallas ir Latvijos Ministru Pirmininku Krišjāniu Kariniu bendru laišku kreipėsi į Europos Tarybos pirmininką Charles‘į Michelį, Europos Komisijos Pirmininkę Ursulą von der Leyen ir šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Prancūzijos Respublikos Prezidentą Emmanuelį Macroną dėl papildomos ES paramos, skirtos Ukrainos karo pabėgėliams išlaikyti.

Bendrame laiške teigiama, kad Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą sukėlė precedento neturinčią grėsmę ir pasekmes žmonių gyvybėms, taip pat žmogaus teisėms ir laisvėms. Todėl humanitarinė krizė susidarė ne tik Ukrainoje, bet ir valstybėse narėse, kuriose priimami karo pabėgėliai.

Baltijos šalių lyderių teigimu, didžiausia finansinė našta teikiant humanitarinę pagalbą ir paramą pabėgėlių integracijai tenka ES pasienio su Ukraina valstybėms ir Baltijos šalims. 

Nors Europos Komisijos ankstesni pateikti siūlymai dėl galimos ES biudžeto paramos pabėgėlius priimančioms šalims yra sveikintini  ir svarbūs valstybėms narėms, kurios vis dar turi nepanaudotų ES fondų lėšų, tačiau jų nepakanka, kad būtų galima susidoroti su šiandien trims Baltijos valstybėms tenkančiu iššūkiu. 

„Karas Ukrainoje vyksta ir pabėgėlių srautai bei atitinkami finansiniai poreikiai, susiję su jų priėmimu, kasdien auga. Šios išlaidos šiuo metu didžiąja dalimi dengiamos iš nacionalinių biudžetų. Turime dalytis finansine našta, kuri šiuo metu neproporcingai tenka nacionaliniams biudžetams. ES solidarumas yra labai svarbus siekiant užtikrinti tinkamą paramą karo pabėgėliams iš Ukrainos“, – teigė Prezidentas.

Baltijos šalių lyderiai laiške paragino Komisiją artimiausiu metu pateikti  pasiūlymus dėl naujos finansinės priemonės sukūrimo, kuri būtų finansuojama iš ES biudžeto. 

Anot Baltijos šalių lyderių, finansavimas būtų panaudotas teikiant paramą pabėgėliams tose valstybėse narėse, kurios patiria didžiausią finansinę naštą, – kur registruotų Ukrainos pabėgėlių skaičius viršija 1 proc. visų gyventojų.

Prezidento komunikacijos grupė

Atgal