VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.11.13.Archeologai tiria Salako pilkapyną

Gražutės regioniniame parke Salako pilkapyne, kuris vadinamas „Kurganu“, archeologai atliko žvalgomuosius tyrimus, mat ketinama atnaujinti kelią, kuris per pilkapyną buvo nutiestas sovietmečiu.

Archeologas Karolis Duderis sako, kad tyrimų tikslas buvo nustatyti, kiek tiesiant kelią buvo sunaikinta ar pažeista pilkapių, mat iš anksčiau buvo žinoma, kad mažiausiai trijų pilkapių grioviai ir dviejų sampilai buvo pažeisti.

Nustatyta, kad pažeisti penki pilkapiai, įeinantys į kelio atnaujinimo darbų ruožą, – apnaikinti jų grioviai, o pilkapiai ne.

„Tyrimai buvo atliekami tam, kad būtų nustatyta, ar pilkapiai, kurie dabar yra arčiausiai kelio, pakliūva po keliu.

Salako pilkapynas | welovelithuania.com nuotr.

Buvo nustatyta, kad jie pakliūva po keliu, tad šioje vietoje yra stabdomi kelio atnaujinimo darbai, kol nebus atlikti išsamūs archeologiniai tyrimai. Kitais metais žadama juos ištirti“, – sako K. Duderis.

Dar neaišku ar po dabartinėmis kelio konstrukcijomis nėra apardytų pilkapių. „Yra nemaža tikimybė, kad stipriai apnaikintų pilkapių yra ir po kelio danga.

Todėl, kai vyks kelio rekonstrukcija, archeologai prižiūrės darbus“, – sako archeologas. Taip pat archeologai rado dar vieną, anksčiau nežinotą pilkapį. Dabar jų šiame pilkapyne yra 33.

Žinių apie Salako pilkapyną labai mažai. Jis buvo tyrinėtas XIX a. – XX a. pradžioje, vėliau, du labai stipriai suardytus pilkapius 2000–2001 metais ištyrė archeologas Eugenijus Butėnas, kuris rado žirgo kapo likučius.

Dėl tyrimų stokos Salako pilkapynas datuojamas labai plačiai – I tūkstantmečio antra puse ir II tūkstantmečio pirmąja puse – beveik 1000 metų.

„Iš tiesų, matyt, turėtume kalbėti apie vėlyvąjį geležies amžių – pilkapiai galėjo būti naudojami iki XII–XIII amžiaus “, – sako K. Duderis.

Pilkapynas yra labai įdomus, nes jame gerai išlikę sampilai, aiškiai matomi juos juosę grioviai ir jie nėra iškasinėti, nulyginti ar kitaip sužaloti.

Pilkapiai gana dideli, – didžiausias jų yra net 17 metrų skersmens ir iki 2,8 metrų aukščio.

Kitais metais bus tiriami į kelio rekonstrukcijos ruožą patenkantys pilkapiai. Tik po to kelininkai galės tęsti darbus.

Parengta pagal Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos pranešimą

 

Atgal