VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2022.12.07. Lietuvos bankas išleidžia monetą, skirtą Ukrainai pagerbti ir jai padėti

Šiandien, gruodžio 7 d., Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia 10 eurų kolekcinę sidabro monetą, skirtą Ukrainos kovai už laisvę. Didžioji už monetas gautų lėšų dalis (išskyrus nominalą ir pridėtinės vertės mokestį) bus skirta Ukrainai padėti. Kiekvieno asmens, perkančio monetą, pagalba – 70 Eur, bendra monetos kaina – 96,80 Eur. Lėšos bus pervestos į Ukrainos nacionalinio banko atidarytą sąskaitą humanitarinei pagalbai rinkti.

„Lenkiu galvą prieš Ukrainos žmones, kovojančius už savo ir mūsų visų laisvę, už savo vaikų, artimųjų, visos šalies ir netgi visos Europos ateitį. Ši kova svarbi kiekvienam Lietuvos žmogui, kuriam suprantamas laisvės troškimo jausmas, kuris prisimena istoriją ir šalies agresorės sukeltas kančias – kiekvienam, kuris myli savo Tėvynę. Ukraina nėra viena šiame kare, mes ją palaikome. Ir šiandien pristatoma kolekcinė moneta – ne tik galimybė paaukoti, tačiau ir didvyriškos ukrainiečių kovos už laisvę pagerbimas ir įamžinimas“, – sako Gediminas Šimkus, Lietuvos banko valdybos pirmininkas, monetos pristatymo renginyje Ukrainos ambasadoje Lietuvoje.

Pasak Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko Ruslano Stefančuko, iniciatyva išleisti monetą ir jos dizainas simbolizuoja Ukrainos ir Lietuvos vienybę, taip pat dviejų broliškų tautų vienybę – ir taikiais, ir negandos laikais. Simboliška, kad monetos centre – stilizuoti dviejų šalių herbai: Trišakis ir Vytis. Labai svarbu, jog monetos pristatymas Ukrainos ambasadoje Lietuvoje įvyko būtent Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dieną, kuri žymima gruodžio 6 d. R. Stefančiukas pabrėžė, kad Ukrainos kariai didvyriai sustabdė priešą ir išlaisvino laikinai okupuotas teritorijas nuo rusijos teroristų, taip užtikrindami visos Europos namų apsaugą ir saugumą, kartais ir savo gyvybės kaina. R.Stefančuko nuomone, įsigijusieji monetą turės ne tik vertingą savo kolekcijos papildymą – jie didžiuosis, kad prisidėjo prie bendros pergalės. Rados pirmininkas išreiškė įsitikinimą, kad kolekcinės monetos savininkai ir toliau rems Ukrainą, puoselėdami unikalų mūsų tautų suartėjimą.

Ukrainos kovai už laisvę skirtos monetos averse – tarsi išsiuvinėti stilizuoti Lietuvos Respublikos herbo simbolis Vytis ir Ukrainos herbo simbolis Trišakis. Monetos autorė ukrainietė dailininkė Svitlana Matvieienko meninėje kompozicijoje naudoja ukrainietiškus audinio raštus, kurie tampa aliuzija į drobę, naudojamą visą žmogaus gyvenimo ciklą – nuo gimimo iki mirties.

Monetos reverse – rankos, simboliškai apglėbiančios viską, kas yra valstybė, tauta, kovojanti už tradicijas, istoriją, dabartį ir ateitį. Stilizuotas Ukrainos valstybės kontūras užpildytas audinio etnografinių ornamentų tūrinėmis detalėmis – ukrainiečiai gina savo žemę, savo tėvynę, savo namus, savo artimuosius, savo protėvių kapus, savo istoriją. Kompozicijoje taip pat yra užrašai lietuvių kalba „UKRAINOS KOVAI UŽ LAISVĘ“ ir ukrainiečių kalba „УКРАЇНА БОРЕТЬСЯ ЗА СВОБОДУ“.

Sidabro monetos briaunoje iškaltas garsaus ukrainiečių poeto Taraso Ševčenkos šūkis – „ВСТАНЕ ПРАВДА! ВСТАНЕ ВОЛЯ! STOS TEISYBĖ! LAISVĖ STOSIS!“.

Kolekcinės monetos išleidžiamos 5 000 vnt. tiražu, jos nukaldintos UAB Lietuvos monetų kalykloje.

Ukrainos kovai už laisvę skirtą sidabro monetą galima įsigyti Lietuvos banko el. parduotuvėje monetos.lb.lt, o nuo gruodžio 7 d. – ir Lietuvos banko kasose Vilniuje bei Kaune.

Kitų metų pradžioje centrinis bankas išleis 2 eurų proginę monetą „Kartu su Ukraina“. Už ją surinktos lėšos taip pat bus skirtos Ukrainai palaikyti. Kartu tai bus ir apyvartinė moneta, ji kaip mokėjimo priemonė bus naudojama visoje euro zonoje.

 

Atgal