VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2023.03.20. Baigėsi balsavimas antrajame rinkimų ture: balsavo per 46 proc. rinkėjų

 

Pakartotiniuose rinkimuose renkant merus antrajame ture 34-iose savivaldybėse balsavo beveik 46 proc. rinkėjų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys. Sekmadienį iki apylinkių uždarymo 20 val. savo valią pareiškė 35,77 proc. rinkėjų, dar 10,05 proc. rinkėjų balsavo iš anksto, tad bendras aktyvumas siekia 45,82 procento. „Kuo norėtume pasidžiaugti, kad išankstinio balsavimo dienomis iš anksto aktyvumas buvo didesnis nei pirmame ture, pirmame ture mes turėjome 9,41 proc., dabar turime virš 10 procentų“, – per spaudos konferenciją sekmadienį sakė VRK pirmininkės pavaduotojas Andrius Puksas. Aktyviausiai antrajame ture balsavo Pagėgių rinkėjai – 62,13 proc., Alytaus rajone balsavo 59,93 proc., Lazdijų rajone – 56,01 proc. rinkėjų. Mažiausias aktyvumas fiksuotas Panevėžio rajone – 27,61 proc., Šiaulių rajone – 27,89 proc., Kelmės rajone – 33,32 procento.

VRK vicepirmininkas taip pat informavo, kad Anykščių rajone anuliavus pirmos išankstinio balsavimo dienos rezultatus, kai į rinkimus po teismo sprendimo grąžintas „valstiečių“ kandidatas Kęstutis Tubis, iš šimto antradienį balsavusių rinkėjų teise perbalsuoti pasinaudojo 74 rinkėjai. „Labai noriu pasidžiaugti, kad nepaisant rezonansinių situacijų Anykščių rajone ir Visagine, mes vis tik turime sklandų balsavimą abiejose savivaldybėse“, – sakė A. Puksas. Dviejose savivaldybėse į antrąjį turą patekę kandidatai buvo išbraukti dėl jų teisę eiti pareigas valstybės tarnyboje apribojusių teismų nuosprendžių: Anykščių rajone pirmavęs „valstiečių“ kandidatas K. Tubis ir Visagine antroje vietoje buvusi „Laisvės ir teisingumo“ atstovė Dalia Štraupaitė. Vis dėlto po palankių teismų sprendimų jie grąžinti į rinkimus, o K. Tubis – jau prasidėjus išankstiniam balsavimui antradienį. VRK anuliavo tuos dienos išankstinius balsus Anykščiuose, o rinkėjams sudaryta galimybė savo valią pareikšti iš naujo. Merų rinkimų antrasis turas vyko Klaipėdos ir Vilniaus miestuose, Alytaus, Anykščių, Biržų, Ignalinos, Jurbarko, Kaišiadorių, Kelmės, Kėdainių, Klaipėdos, Kupiškio, Lazdijų, Mažeikių, Panevėžio, Pasvalio, Radviliškio, Raseinių, Skuodo, Šakių, Šiaulių, Šilalės, Šilutės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Utenos, Varėnos, Vilniaus, Zarasų rajonuose, taip pat Elektrėnuose, Kalvarijoje, Pagėgiuose ir Visagine. Pirmajame ture kovo 5 dieną buvo išrinkti 26 merai, o rinkėjų aktyvumas buvo didžiausias per pastaruosius dvidešimt metų – 48,93 procento. Per išankstinį balsavimą savo valią tuomet pareiškė 9,41 proc. rinkėjų. Pakartotinis balsavimas vyko savivaldybėse, kur merai nebuvo išrinkti pirmajame ture. Tam reikėjo surinkti per 50 proc. rinkimuose dalyvavusių gyventojų balsų. Antrajame ture rungėsi du daugiausiai balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai. Ankstesniuose savivaldos rinkimuose 2019 metais rinkėjų aktyvumas pirmajame ture buvo 47,9 proc., o antrajame – 41,28 procento. Merai antrajame ture 2019-ųjų kovą buvo renkami 41-oje savivaldybėje. 

D. Grybauskaitė: partijų ir politikų kaita yra naudinga Partijų ir politikų kaita savivaldoje yra naudinga, sako kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Tikrai matau didesnio pasirinkimo galimybę atskiruose regionuose, kai kur matome tuos pačius veidus, bet kai kur – ir naujus. Ir kartų kaita, politinių partijų kaita – labai gerai demokratinei visuomenei. Galimybės rinktis iš daugiau, iš kitokių galimybių pasirinkti yra tikrai naudinga, ir tokia kaita taip pat reikalinga“, – sekmadienį atvykusi balsuoti Vilniaus rajono mero rinkimų antrajame ture sakė ji.
 

Atgal