VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2023.07.06. Premjerė aptarė saugumą regione ir šalių strateginį bendradarbiavimą su Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda

 

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį, liepos 6-ąją, susitiko su Lietuvoje viešinčiu Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda, su kuriuo aptarė saugumo padėtį regione, šalių strateginės partnerystės sritis, paramą Ukrainai ir artėjantį NATO vadovų susitikimą Vilniuje.

„Nežabota Rusijos agresija suteikė artimai Lietuvos ir Lenkijos strateginei partnerystei naują postūmį, paremtą bendrais saugumo interesais ir brolišku solidarumu su užpulta Ukraina. Vilniaus viršūnių susitikime taip pat turime vieningus tikslus – sustiprinti NATO gynybą ir atgrasymą regione bei priartinti Ukrainą prie aljanso“, – sakė premjerė.

 

Vyriausybės vadovė išsakė padėką Lenkijai už aktyvų vaidmenį stiprinant saugumą regione, kurio svarbi dedamoji yra ir tarpusavio gebėjimų atremti įvairias grėsmes ugdymas, kurio pavyzdžiu yra šiuo metu vykstančios specialiųjų pajėgų greitojo reagavimo ir kovinės parengties pratybos.

 

Rusijos tęsiamas karas Ukrainoje, pastarieji nestabilumo rizikas rodantys įvykiai pačioje Rusijoje ir geopolitinis Baltarusijos veiksnys įpareigoja stiprinti gynybą ir atgrasymą regione, o tam reikalingi ambicingi ir grėsmes atitinkantys NATO sprendimai, kurių tikimės susitikime Vilniuje, sakė Ministrė Pirmininkė.

 

Lietuvos Premjerė ir Lenkijos Prezidentas sutarė, jog tvari taika gali būti pasiekta tik Ukrainai pasiekus pergalę ir susigrąžinus tarptautine teise pripažįstamų šalies teritorijų kontrolę.

 

Taip pat svarbu siekti tarptautinės Rusijos atsakomybės už agresijos nusikaltimą bei karo nusikaltimus ir agresorės padarytos žalos Ukrainai atlyginimo, susitikime pažymėjo Lietuvos Vyriausybės vadovė.

 

Sankcijų griežtinimą reikalinga tęsti ir siekti kuo efektyvesnio jau taikomų priemonių įgyvendinimo, akcentavo premjerė.

 

Premjerė I. Šimonytė ir Prezidentas A. Duda aptarė ir bendrų infrastruktūros projektų „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ eigą. Šios šalių jungtys ypač aktualios ne tik civilinio susisiekimo, bet ir karinio mobilumo atžvilgiu, todėl yra tarp prioritetinių Lietuvos Vyriausybės tikslų, pabrėžė premjerė.

 

Susitikime aptartas Baltijos valstybių sinchronizacijos procesas su kontinentinės Europos elektros tinklais. Ministrė Pirmininkė padėkojo Lenkijai už šio tikslo svarbos supratimą ir praktinę pagalbą. Ypač svarbu siekti kuo spartesnio ir bendro trijų Baltijos valstybių atsijungimo nuo BRELL sistemos, pažymėta susitikime.

 

nuotraukos Laima Penek | LRV.

 

 

 

 

 

Atgal