VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2023.03.13.JAV prezidentas Džo Baidenas kreipėsi į lietuvių tautą: Priminkite pasauliui viltį, kurią Lietuva įkūnija

 

Liepos 12 d., trečiadienio vakarą, NATO viršūnių susitikime Vilniuje viešėjęs Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Džo Baidenas Vilniaus universiteto (VU) kiemelyje kreipėsi į lietuvių tautą.

Į gausiai susirinkusius lietuvius JAV prezidentas kreipėsi lietuviškai: „Labas, Lietuva!“

JAV prezidentas Džo Baidenas savo kalbos pradžioje savo kalboje pabrėžė laisvės idealus ir priminė sovietinės okupacijos žiaurumus.

„Jūs iškovojote savo nepriklausomybę ir 1991 metų sausio 13-ąją vieningai gynėte savo televizijos bokštą, kai buvote puolami“, – pradėdamas savo kalbą sakė jis.

 

JAV prezidentas savo kalboje nemažai dėmesio skyrė Lietuvos istorijai ir pabrėžė JAV įsipareigojimus mūsų šaliai.

„Gera grįžti į Vilnių ir į šalį bei regioną, kur žmonės geriau nei bet kur kitur žino apie transformatyvią laisvės galią. Į regioną, kurio žmonės parodė, kad žmonių vienybė negali būti suskaldyta ir kurie kartu su savo broliais ir seserimis iš Latvijos ir Estijos padėjo pabaigti padalinto pasaulio erą“, – sakė Džo Baidenas.

„Būtent Baltijos kelias, o ne Berlyno siena tapo Europos ateities simboliu. Ir kai sovietų tankai norėjo atimti jūsų nepriklausomybę, Vilniaus žmonės pasipriešino ir 1991 m. sausį dešimtys tūkstančių žmonių kaip vienas gynė laisvę“, – sakė jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad dešimtmečiai Lietuvą slėgusios priespaudos neužgesino laisvės liepsnos.

„14 didvyrių tragiškai prarado savo gyvybes ir šimtai buvo sužeisti, bet visas pasaulis pamatė, kad priespaudos dešimtmečiai neužgesino laisvės liepsnos“, – pabrėžė JAV prezidentas.

„Iš jūsų taip ilgai buvo atimta laisvė, daugelis iš jūsų, kurie esate vyresni, gerai žinote, kokia brangi yra galimybė patiems kurti savo ateitį. Brangi žmonėms visur, ne tik Ukrainoje, bet ir Baltarusijoje, Moldovoje, Gruzijoje. Visose pasaulio vietose, kur žmonės kovoja, kad būtų išgirsti. Todėl mano žinia jums – darykite tai ir toliau. Priminkite pasauliui viltį, kurią Lietuva įkūnija“, – sakė Džo Baidenas.

„Laisvės gynimas nėra dienos ar metų darbas. Tai gyvenimo pašaukimas. Visų laikų pašaukimas. Mūsų tebelaukia iššūkiai, mūsų vienybė nesusvyruos. Pažadu jums“, – tikino JAV prezidentas.

Prieš Džo Baideną kalbą pasakė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. Jis savo kalboje pabrėžė JAV Prezidento nuopelnus Lietuvai.

„Sutinkame jį atviromis širdimis bei rankomis, kaip artimą draugą ir sąjungininką. Daugelį metų su didžiausia pagarba stebėjome jo nenuilstamą darbą laisvei. Šiandien Prezidentas Džo Baidenas yra čia, su mumis, ir mes turime puikią progą padėkoti jam ir visiems Jungtinių Amerikos Valstijų žmonėms“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas savo kalboje išskyrė įkvepiančią JAV lyderystę, sujungiant ir politiškai, ekonomiškai bei vertybiškai integruojant transatlantinę erdvę nuo Vašingtono iki Vilniaus.

„Ir šiandien, kai mūsų regione brutali Rusijos karinė agresija grasina sutrypti demokratiją ir laisvą tautų apsisprendimą, Jungtinės Valstijos nestovi nuošalyje. Amerikos buvimas Lietuvoje sustiprina mūsų saugumą. Amerikos pagalba Ukrainai sustiprina jos galią priešintis okupantui“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas atskirai pabrėžė JAV lietuvių, tokių kaip Steponas Darius, Stasys Girėnas, Adolfas Ramanauskas-Vanagas, Pranas Lubinas, Jonas Mekas ir Jurgis Mačiūnas, paliktą ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, kaip ir daugelio jų indėlį JAV visuomeniniame, ekonominiame, politiniame ir kultūriniame gyvenime.

Prezidentas G. Nausėda taip pat pasidžiaugė, kad JAV Prezidento Džo Baideno  darbo vizitas Lietuvoje vyksta minint dvišalių diplomatinių santykių 100 metų sukaktį, ir išreiškė viltį, kad jis dar labiau sustiprins Lietuvos ir JAV draugystę.

Atgal