VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2023.09.18. Latvijos Kuldygos senamiestis įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą

 


Istorinė Latvijos vakarinio Kuldygos miesto dalis įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, sekmadienį pranešė pareigūnai.
Šį sprendimą Pasaulio paveldo komiteto valstybės narės priėmė 45-ojoje sesijoje, kuri rugsėjo 10–25 dienomis vyksta Rijade Saudo Arabijoje. Kaip naujienų agentūrai LETA sakė Kuldygos savivaldybės atstovai, kelias į UNESCO miestui užtruko daugiau nei 20 metų. Pasak jų, per šį laikotarpį buvo įkurtas Kuldygos restauravimo centras ir parengta istorinių pastatų apsaugos rėmimo programa, kuri sudarė sąlygas įtraukti Kuldygos senamiestį į Pasaulio paveldo sąrašą.

Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius sakė, kad Kuldygos senamiesčio įtraukimas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą yra svarbus tarptautinis pripažinimas tiek miestui, tiek visai šaliai. „UNESCO kokybės ženklas prisideda prie visuotinio žinomumo, taigi ir prie didesnio turizmo potencialo. Kuldygos žavesys visuomet traukė turistus iš arti ir toli, todėl linkiu, kad šis susidomėjimas augtų ir atneštų apčiuopiamos naudos vietos ekonomikai. Raginu jus suvokti ir išnaudoti galimybes, kurias atveria šis tarptautinis pripažinimas!“ – pareiškė prezidentas. Kaip pažymima oficialioje Latvijos turizmo interneto svetainėje, viena iš svarbiausių miesto, kartais pavadinamo Latvijos Venecija, vertybių yra XIII amžių siekiantis nereguliarus miesto išplanavimas su siauromis gatvelėmis ir XVII–XIX amžių senamiesčio užstatymu.

Atgal