VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2023.10.03. Po atnaujinimo visuomenei atidarytas Pašilių stumbrynas

 

Panevėžio rajone atidarytas atnaujintas Pašilių stumbrynas, pirmadienį pranešė Valstybinė miškų urėdija (VMU).

Rekonstrukcija truko ilgiau nei metus, per šį laiką pakeista aptvaro tvora, renovuotas stumbryno administracinis pastatas ir kiti infrastruktūros objektai. Įrengti valymo įrenginiai, stumbrų stebėjimo bokštelis, girdyklos, pavėsinės gyvūnams, įrengtos teritorijos stebėjimo kameros, aptvaras suskirstytas į keturias atskiras dalis skirtingoms stumbrų bandoms.

Vienas iš suskirstytų aptvarų pritaikytas moksliniams tyrimams. Lankytojai stumbrų gyvenimą gali stebėti nuo dengtos pakylos – apžvalgos aikštelės, atsinešti užkandžių ir praleisti popietę naujose pavėsinėse šalia stumbrų aptvaro.

Pašilių stumbryno atidarymo renginio metu moksleiviai išrinko vardus dviems šiemet gimusiems stumbrų jaunikliams: Gilminas ir Gibradimas. Pagal tarptautinį susitarimą, šiame stumbryne gimstantiems stumbriukams duodami vardai, prasidedantys raidėmis GI.

„Džiaugiuosi, kad istoriniame stumbryne sutvarkyta aplinka, pritaikytos sąlygos jų gyvensenai miške. Dabar dar pritaikyta ir visuomenės poreikiams, kad žmonės galėtų ateiti ir stebėti stumbrus gyvoje gamtoje“, – sakė Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

VMU generalinis direktorius Valdas Kaubrė sako, kad tai didžiausias ir svarbiausias iš šiais metais vykdytų projektų.

Į stumbryno atnaujinimą investuota apie 1,3 mln. eurų, atnaujinimo darbai pradėti pernai birželį, o baigti šiemet.

Šiuo metu laisvėje Lietuvoje priskaičiuojama apie 250 stumbrų, Pašilių stumbryne gyvena 28 stumbrai.

Pašilių stumbryne gyvenantys stambiausi laukiniai gyvūnai – Europos stumbrai – įrašyti ne tik į Lietuvos, bet ir į tarptautinę Raudonąją knygą.

 

Atgal