VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

2023.10.24. Finansų viceministrė V. Markevičienė: „Lietuva Taivanui gali pasiūlyti finansinių technologijų ir paslaugų eksportą“

 

Taipėjuje su verslo misija viešinti Lietuvos finansų viceministrė Vaida Markevičienė, susitikusi su Taivano bankų, finansų ir draudimo sektorių atstovais, kvietė pasinaudoti Lietuvos patirtimi ir ekspertine pagalba skaitmeninant finansų sektorių bei įgyvendinant finansinių technologijų plėtrą. Pasak jos, finansinių technologijų sektorius Lietuvoje per pastaruosius kelerius metus demonstravo ne tik spartų augimą, bet ir pasiekė tokį brandos lygį, kad šios srities profesionalų žinios ir paslaugos gali būti eksportuojamos į kitas šalis. 

„Lietuva jau yra įsitvirtinusi pasaulio žemėlapyje kaip viena sparčiausiai augančių „Fintech“ sektoriaus žaidėjų Europoje. O mūsų šalies informacinių ir finansinių technologijų profesionalai sukaupė pakankamas kompetencijas bei patirtį, kurios padeda finansinių paslaugų sektoriui plėtoti skaitmeninę transformaciją. Norime paskatinti Lietuvos finansinių technologijų ir paslaugų eksportą bei manome, kad ši mūsų patirtis gali būti naudinga Taivanui“, – sakė finansų viceministrė V. Markevičienė.

Viceministrė pabrėžė, kad Lietuvos finansinių technologijų ir paslaugų eksportas yra vienas nuosekliai įgyvendinamų šios Vyriausybės žingsnių.

Šių metų birželį Vyriausybės patvirtintame 2023–2028 metų finansinių technologijų sektoriaus plėtros Lietuvoje veiksmų plane numatoma skatinti „Fintech“ paslaugų ir produktų eksportą į ES ir tikslines rinkas (pvz., Izraelį, Jungtinę Karalystę, Jungtines Amerikos Valstijas, Taivaną) išnaudojant Lietuvos diplomatinių atstovybių tinklą bei kitas galimybes.

Finansų ministerijos su partneriais parengtose „Fintech“ sektoriaus Lietuvoje plėtros gairėse didelis dėmesys skiriamas aukštos kvalifikacijos talentų ugdymui. Ketinama stiprinti bendradarbiavimą su aukštojo mokslo įstaigomis, kurių nemaža dalis jau inicijavo programas ar kursus, skirtus „Fintech“ reikalingiems specialistams rengti – tai leis išlaikyti stabilų ir tvarų sektoriaus augimą ateityje bei eksportuoti aukštos kvalifikacijos paslaugas į kitas šalis.  

Abipusių ekonominių santykių plėtrai padeda tai, kad 2022 metų rugsėjį Taipėjuje pradėjo dirbti Lietuvos Respublikos prekybos atstovas, o Lietuvos prekybos atstovybė Taipėjuje oficialiai atidaryta 2022 m. lapkričio 7 dieną. 

Atgal