VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.20. Savanoriai SAM laukiami kaip niekada!

Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministras

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir jos darbuotojai nėra niekuo išskirtiniai šiame pasaulinės koronaviruso (COVID-19) pandemijos kontekste. Dalis jau užsikrėtė ir serga šiuo virusu, dalis tiesiog nebeatlaiko įtampos. Politinė vadovybė greitai keisis, bet valstybės tarnautojai liks dirbti ir naujam vadovui bus nelengva ne tik valdyti viruso plitimą, bet ir išlaikyti darbuotojų motyvaciją dirbti ir stengtis. O motyvacijos sumažėjimui tikrai yra priežasčių.

Nuo vasaros laikotarpio, kuomet baigėsi pirmoji COVID banga, sulaukiame tikrai didelio dėmesio ir "pagalbos" iš pačių įvairiausių įstaigų ir tyrėjų. Tikrai nenoriu pasakyti, kad valstybės institucijos neturi dirbti savo darbo, tačiau tuomet susitaikykime ir su tokio hiperaktyvumo pasekmėmis.

Jau nekalbu apie tai, kad pirmojo karantino metu negavome jokių pasiūlymų ar įspėjimų iš įvairių institucijų apie pirkimų rizikas ir jų suvaldymą. Dabar sulaukiame tik klausimų. Dar daugiau - ne kartą į pagalbą kviesti Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) atstovai ne kartą atsisakė tiesiogiai padėti. Jų atsakymuose būdavo tik siūlymai pakonsultuoti ir jokiu būdu ne dalintis atsakomybę. Už konsultacijas, o ypač nemokamas, juk nebaudžia. Ši institucija ir toliau užsispyrusi kartoja, kad viskas su Viešųjų pirkimų įstatymu yra gerai, tik jūs tinkamai planuokite pirkimus. Jau vien toks komentaras, reiškia, kad žmonės nesupranta, kas yra pasaulinė pandemija, kuri pasireiškia pirmą kartą. Nesupranta kokie pasikeitimai ar procesai vyksta globalios gamybos ar tiekimo grandinėse ir t.t. Bet atsakomybės už tokias pasakas jie neneša jokios. Jų pasiklausę tik interneto "riteriai" ir "winneriai" išvadina valstybės institucijas "lūzeriais". Belieka tikėtis, kad naujasis Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas sugebės pakeisti situaciją, nes CPO jam darbuotis sekėsi tikrai puikiai.

Visgi problema ne tik atsisakyme padėti. Pastaruoju metu esame gavę ne vieną keletą puslapių apimančių detalių užklausų iš pačių įvairiausių institucijų. Paprastai prašoma pateikti labai detalius duomenis apie kokį nors konkretų pirkimą, jo sąlygas, kodėl ir kuo vadovaujantis buvo apsispręsta pirkti būtent tokį kiekį, iš tokio gamintojo ar tiekėjo. Kas dalyvavo pirkimų organizavime ir t.t.

Tik įdomumui pasakysiu, kad tokių paklausimų pastaruoju metu iš FNTT turime 6, tokį patį skaičių iš STT, taip pat esam gavę 73 pačius įvairiausius paklausimus iš Seimo narių, 3 iš teismų ir prokuratūros (vienas jų N.Puteikio skundas dėl 46, nežinau pagal kokius kriterijus atrinktų, o mano supratimu "iš lubų" parinktų Operacijų vadovo sprendimų), jau nekalbu apie nesibaigiančius LRT Tyrimų skyriaus tyrimus.

Į visas mano įvardintas užklausas atsakinėja ir dešimtis lapų atsakymų rašo tie patys valstybės tarnautojai ir specialistai, kurie atsakingi už laboratorijų darbo planavimą ir kuravimą, atsakingi už asmens sveikatos priežiūros įstaigų veiklą ir t.t. Juos pildo teisininkai, atsakingi už operacijų vadovo sprendimų rengimą. Juos pildo komunikacijos specialistai, kuriems nuolat priekaištaujama dėl "nepakankamos komunikacijos". Ji ir nebus pakankama, nes jie renka informaciją ir atsakinėja į nesibaigiančias užklausas, kurių jau tampa nebeįmanoma atsakyti.

Po pirmųjų tyrimų bangos vasaros pradžioje tikrąją to žodžio prasme palaidojome vienos labai svarbios institucijos vadovą, o ministerija ir aš praradau ir kitą strategiškai svarbų komandos narį - viceministrę, kurios šiuo metu labai trūksta, nes būtent ji buvo atsakinga už gydymo įstaigų veiklos kuravimą. Dabar sistemingai atakuojama jau nebeatlaikė ir ministerijos kanclerė, kuri šiuo metu ir buvo pagrindinė gydymo įstaigų veiklos kuratorių. Ji jau serga. Tai nebeturime ir dar vieno žmogaus. Pamažu dekompensuoja ir kiti tarnautojai. Tai norisi paklausti uolių "tyrėjų" ar tokio rezultato ir tikėjotės?

Nepraėjo ir dvi dienos, kuomet viešai "padėkojau ir paprašiau pagalbos" iš Viešųjų pirkimų ir kitų tarnybų. O jau šiandien tokios "pagalbos" sulaukėme ne tik mes, bet ir Nacionalinė laboratorija. Viešųjų pirkimų tarnyba iš karto pasisiūlė padėti ir atsiuntė beveik du puslapius klausimų apie viską. Dar paryškintu šriftu akcentavo, kad viską reikia pateikti per 10 darbo dienų, jei mes nesusipratėliai sugalvotumėm ne popierius pildyti, o realius pirkimus vykdyti.

Taip pat noriu padėkoti, nes "padėti" iš karto pasisiūlė ir Valstybės kontrolė. Sąrašas kiek trumpesnis, bet išdėstytas originalia lentelės forma.

Kadangi jau ir anksčiau esu minėjęs, jog į tuos nesibaigiančius klausimus atsakymus rengia tie patys už COVID valdymą atsakingi specialistai, suprantu, kad juos jau dabar galime paimti iš realių darbų ir sodinti prie popierių. Ir bala nematė to COVID'o, svarbu naujai valdžiai pasirodysim, kad kažką darėm.

O jei vis tik jums kolegos liko lašelis sveiko proto ir sąžinės, ir jūs vis tik norite padėti, o ne trukdyti (aš kažkaip nesugebu susitvarkyti su savo naivumu), siūlau apsvarstyti galimybę savo specialistus fiziškai deleguoti padėti perkančiosioms organizacijoms tinkamai atlikti viešuosius pirkimus, kad niekam nekiltų klausimų dėl jų skaidrumo ar efektyvumo. Ar vis tik tai misija neįmanoma, nes tokiu atveju tektų dalintis ir atsakomybę jei kas nors nepavyktų?

Tad labai kviečiu nebesipiktinti dėl to, kad kažkas kažko nespėja padaryti. Tie "kažkas" yra užimti atsakymų rengimu nesibaigiantiems tyrimams.

Galiu nedvejodamas pasakyti, kad nuolatinis viešas puldinėjimas padarė savo. Darbuotojai bijo priimti bet kokius sprendimus, nes nenori tapti specialiaisiais liudytojais. Esame kaltinami ir už tai, kad veikėme greitai ir nupirkome, ką reikia. Dabar - už tai, kad veikiame lėtai, bet preciziškai ir turime įtampas dėl įsigijimų. Už abi situacijas kritikuojami tie patys žmonės. Ar tai neatrodo keista?

O pabaigai noriu tiesiog paprašyti, kad jei jau yra turinčių laisvo laiko ir nesugalvojančių ką veikti, parašykite mums, mes tikrai rasime Jums veiklos planuojant ir organizuojant viešuosius pirkimus, rengiant teisės aktus, rengiant komunikaciją ir pan. Ypač laukiame savanorių iš VPT, FNTT ir LRT tyrimų skyriaus.

Šiuo metu savanoriai SAM laukiami kaip niekada!

 

Atgal