VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.17. Ką išduoda pykinimas ir kaip sau padėti

Pykinant apima silpnumas, pila šaltas prakaitas, oda išblykšta, gausėja seilėtekis, pulsas retėja, mažėja kraujospūdis. Tai sudėtingas procesas, kuriame dalyvauja ir centrinė nervų sistema, ir hormoninė reguliavimo sistema. Pykinimą ir vėmimą gali sukelti tiek fiziologinės, tiek psichologinės priežastys.

Pykinimo priežasčių gali būti įvairių, pavyzdžiui patyrus galvos traumą ar infekcijos sukeltus smegenų pažeidimus, insultą. Taip pat ūmus pykinimas su karščiavimu, pilvo skausmais, bendru kūno silpnumu gali signalizuoti apie kepenų, kasos pažeidimus, tulžies akmenis, gastroenteritą, įvairias infekcijas. 

Tačiau pykinti gali skrendant lėktuvu, plaukiant laivu ar net važiuojant automobiliu. Tokiose situacijose pykinimą sukelia vestibulinio aparato dirginimas.

Supimo ligos simptomus gali sumažinti imbieras, mėtos. Vaistinėje galima įsigyti kapsulių su imbiero milteliais.

Suvalgius sugedusio ar mikroorganizmais užteršto maisto, gali prasidėti infekcija. Tokiais atvejais ne tik pykina ir vemiama, bet ir viduriuojama, jaučiamas bendras silpnumas ir skausmas pilve. Patariama gerti daug vandens, vartoti adsorbentus – aktyviosios anglies tabletės.

Alergija maistui. Ją gali sukelti įvairūs produktai, pavyzdžiui pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, javai, kuriuose yra gliuteno, žuvis, vėžiagyviai, soja ir t. t.  Alergiją gali išduoti skausmas, sutrikęs virškinimas ir diskomfortas pilve, pykinimas, odos bėrimas.

Pasikartojantis pykinimas gali būti ir reakcija į aplinkos ar emocinius stresorius. 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal