VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.14. Kodėl sapnuojame košmarus?

Blogi sapnai – arba dar prasčiau, košmarai - ne tik erzina ir trikdo miegą; jie gali sutrikdyti kartais ir visą gyvenimą. Jų laikas - greito akių judėjimo (REM) fazė vakare, o kadangi jų metu krūpčiojame, paprastai pernelyg gerai atsimename savo baimę, nerimą ir siaubą. Nors košmarai dažniau kamuoja vaikus, vis dėlto jie gali neapleisti visą gyvenimą. Tačiau ar galima ką nors padaryti, kad blogi sapnai nekartintų miego?

Kartais košmarų ir blogų sapnų priežastis būna nerimas ir stresas, traumuojančio gyvenimo įvykio pasekmė. Blogus sapnus ir košmarus gali sukelti sudėtinga operacija, liga, prarasto mylimo žmogaus gedėjimas, nelaimingo atsitikimo ar užpuolimo patirtis.

Kasdieniai streso veiksniai, pavyzdžiui, įtampa darbe, esminiai gyvenimo pokyčiai, tokie kaip persikraustymas ar skyrybos, taip pat gali sukelti košmarus.

Maistas, kuriame gausu prieskonių, gali padidinti kūno temperatūrą ir taip sutrikdyti miegą. Valgymas prieš miegą taip pat gali būti nemalonių sapnų priežastis.

Kuo daugiau riebalų suvartojama per dieną, tuo didesni šansai, kad nukentės miego kiekis ir kokybė. Suvartojus per daug alkoholio taip pat galimi košmarai, nemalonūs sapnai.

Kai kurie vaistai, įskaitant antidepresantus ir narkotikus, gali sukelti košmarus kaip šalutinį poveikį. Košmarus dažnai gali sukelti ligos, kurių metu karščiuojama, pavyzdžiui, gripas. Nors blogi sapnai ir košmarai laikomi normaliu atsaku į kasdienę patirtį, rekomenduojama pasikonsultuoti su terapeutu, jei košmarai intensyvėja ir dažnėja.

 

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal