VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.19. Kepenis tausojanti mityba

Kad neužsiterštų kepenys ir nesutriktų jų veikla, reikia nevalgyti maisto, kuriame yra daug cukraus, riebalų ir druskos, ypač pagaminto iš pirktų pusgaminių ir konditerijos gaminių. Siekiant padėti tam svarbiam organui išsivalyti, reikia nors vieną dieną per mėnesį valgyti vien vegetarinį maistą. Dar geriau būtų kepenų labui kasdien išgerti vienos citrinos sultis, kurios labai pagerina tulžies nutekėjimą.

Jaučiant sunkumą kepenų srityje, rekomenduotina gerti krapų, šalavijų, rozmarinų žolės užpilus arba kiaulpienių, varnalėšų šaknų nuovirus, kurie gerina šio organo veiklą, aktyvina tulžies gamybą ir palengvina jos nutekėjimą. Sveika gerti mineralinį vandenį, šviežias vaisių ir daržovių sultis. Iš savo valgiaraščio patartina išbraukti sviestą, taukus, nes kuo daugiau riebalų patenka į skrandį, tuo labiau apkraunamos kepenys.

Nepatartina piktnaudžiauti riebiais pyragaičiais, tortais, sausainiais, šokoladu, kakava bei koncentruotais mėsos, vištienos, grybų sultiniais. Reikėtų vengti marinuotų, sūdytų daržovių.

 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal