VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06.02. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?

Šalčiausiose arčiausiai šaldiklio esančiose lentynose (jos gali būti viršuje arba apačioje, priklausomai nuo modelio) patogu laikyti dešrą ir sūrį, pieno produktus, varškę, pyragėlius su kremu. Nulinėje zonoje (šviežių produktų zonoje) laikykite atšaldytą mėsą arba žuvį, kurią rengiatės kepti per ateinančias dvi dienas, o daržoves, vaisius ir žoleles dėkite į stalčius. Pabandykite į tą pačią šaldytuvo zoną įdėti tos pačios rūšies maistą ir ingredientus, kurių tinkamumo vartoti laikas yra vienodas. Tai svarbu ne tik šalčio pasiskirstymo šaldytuvo viduje atžvilgiu, bet ir yra praktiška.

Mėsa ar žuvis gali sugerti pelėsinių sūrių kvapą, o skirtingi vaisiai ir daržovės gali pagreitinti vieni kitų puvimą. Geriau juos sudėkite į atskirus indus ir padėkite į skirtingas lentynas. Nelaikykite žalių ir paruoštų patiekalų, sūrio ir rūkytos mėsos šalia vieni kitų, nedėkite dešrelių kartu su žuvies patiekalais, o bananus, pomidorus ir citrusinius vaisius dėkite į vieną vaisių dėžutę.

Sviestą laikykite gamyklinėje folijos pakuotėje arba sandariame inde. Ore sviestas greitai pasidengia geltona plėvele – ją reikia nuvalyti.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal