VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06.27. Kas išduoda mineralinių medžiagų trūkumą ?

Dažnai neaišku, kaip geriau vartoti mineralus arba vitaminus – kartu ar atskirai. Papildyti kalcio atsargas dažniausiai pravartu drauge vartojant ir magnį bei cinką, nes taip pagerėja šių mineralų įsisavinimas bei teigiamas poveikis organizmui. 

Žmogus vitaminų bei mineralinių medžiagų gauna su maistu arba maisto papildais. Daugiausia mūsų organizme yra mineralo kalcio, kuris reikalingas ne tik kauliniam audiniui formuotis, mažina nervų sistemos dirglumą, reguliuoja kapiliarų bei ląstelių membranų laidumą, kraujo krešėjimo procesus, bet ir drauge su magniu palaiko normalią raumenų veiklą.

Būtina išlaikyti tinkamą kalcio ir magnio santykį, nes kitaip gali suprastėti magnio pasisavinimas. Magnis didina kalcio tirpumą šlapime ir taip mažina inkstų akmenų formavimosi riziką.

Vitaminas D taip pat labai susijęs su mineralinėmis medžiagomis mūsų organizme. Kalcio, magnio ir cinko trūkumą gali išduoti įvairūs simptomai, pavyzdžiui kamuojantis mėšlungis, dažnas kraujavimas iš nosies, nusilpęs imunitetas. Taip pat gali sutrikti širdies veikla, pradėti tirpti galūnės, susilpnėti plaukai ir nagai. 

Magnio šaltiniai yra kviečių sėlenos, saulėgrąžų sėklos, kakavos milteliai, anakardžių riešutai. Į racioną taip pat reikėtų įtraukti jautienos, avienos ir kiaulienos, kviečių gemalų, juodojo šokolado, kakavos, moliūgų, saulėgrąžų ir sezamų sėklų, grybų, pupelių ir avinžirnių.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal