VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08.03. Maisto papildai ir organizmo apsauga – ką rinktis?

Mūsų organizmas – sudėtinga, puikiai prisitaikyti bei išlikti gebanti sistema, kurios dėka galime judėti, tyrinėti aplinką, patirti įvairius nuotykius, apkabinti artimuosius. Žinoma, labai nesmagu, jei jo veikla sutrinka, pradeda pulti ligos, atsiranda skausmai ar kitokie nemalonūs, gyvenimu džiaugtis trukdantys pojūčiai. 

 

Vis tik protingiausia būtų ne laukti, kol susirgsime ir ims kažką skaudėti, o pasidomėti, kaip gyventi, kad kasdien būtume gyvybingi, energingi ir žvalūs. Sveikos gyvensenos entuziastas, biohakeris ir maisto papildų inovatorius Lietuvoje, įkūręs tokius prekinius ženklus, kaip BIYOMA ir GERA KARMA, Andrejus Petruša primena, kad tinkamai prižiūrimas kūnas tampa pajėgus pats efektyviai susidoroti su stresu, bakterijomis ir virusais. 

 

Kas yra sveikata?

 

Tai fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė, būsena, kai visi organai tinkamai atlieka savo funkcijas, o gyvenime dominuoja pozityvios nuotaikos bei pasitenkinimas esama savijauta ir situacija. Pagrindiniai veiksniai, darantys įtaką sveikatos būklei yra tokie:

 

  • laiku bei neatidėliojant gydomi turimi negalavimai;
  • fizinis aktyvumas;
  • mityba;
  • poilsis;
  • aplinkos sąlygos;
  • žalingi įpročiai (alkoholio, narkotikų ar kitokių svaiginančių medžiagų vartojimas).

 

Andrejus Petruša pastebi, kad, nepaisant pakankamo informacijos kiekio, žmonės dažnai pasimeta, nuo ko gi pradėti, norint imtis sveikesnės gyvensenos. Labai puiku, jei pavyksta ir mitybą suderinti, ir pakankamai pasimankštinti, ir pailsėti, ir dar kokios cigaretės ar alaus bokalo atsisakyti. Deja, taip kardinaliai pakeisti gyvenimo ritmą ir įpročius pavyksta ne visiems. Žmonės dažnai tiesiog atkrinta: kasdienėms mankštoms pritrūksta energijos, sveikas maistas tampa neskanus, o po įtemptos darbo dienos vyno taurė atrodo itin viliojanti.

 

Nuo ko pradėti stiprinti organizmą?

 

Daugumai žmonių paprasčiausia to imtis pirmiausia susitvarkant mitybą. Juk vis viena visi kasdien kažką valgome – tiesiog pasistenkime, kad maistas ne migdytų, alergizuotų ar kauptųsi ant liemens, o suteiktų energijos, žvalumo, gerintų nuotaiką ir darbingumą. Jei pavyksta subalansuoti mitybą, jau po 1-2 savaičių pastebima, kad ir energijos pasivaikščiojimams daugiau atsiranda, ir miegas geresnis, ir darbai lengviau bei greičiau „pasidaro“, ir net tas vynas nebe toks skanus atrodo... Na, žodžiu, galima jau ir kitų punktų po truputį imtis. 

 

Ar būtini papildai, jei valgome įvairų maistą?

 

Šiais laikais užsitikrinti tikrai pilnavertę ir įvairią mitybą gali būti sunku. Ar esame tikri, kad iš prekybos centrų perkamos daržovės ir vaisiai tikrai ekologiški? O mėsa užauginta be jokių antibiotikų? 

 

Aišku, viską galima pirkti iš turgelių ar ekologiškų ūkių, tik tokiu atveju vis vien teks atidžiau pasidomėti, kuriuo pardavėju pasitikėti verta. Tai reiškia laiko gaišimą, ką sau leisti gali ne visi. Lygiai taip pat ne visi nusiteikę brangiau mokėti už daržoves, kurios augintos be jokių chemikalų. Juolab net ir ekologiško maisto kokybė dar priklauso ir nuo dirvos, kurioje jis augo, aplinkos sąlygų bei kitokių veiksnių, kurie gali sumažinti vertingųjų medžiagų kiekį jame. 

Dar vienas nepatogus trukdis yra tas, jog dažnai norint gauti pakankamą dozę tam tikro vitamino ar mineralo, reikia suvalgyti labai didelį kiekį kokio nors produkto (o jeigu jo dar nemėgstate?). Taigi, viską susumavus, daugeliui žmonių žymiai patogiau, greičiau ir net pigiau paprasčiausiai nuryti 1-3 tabletes per dieną ir gauti iš jų organizmui reikiamų medžiagų. 

 

Kokius papildus rinktis?

 

Renkantis papildus taip pat svarbu negriebti pirmos pasitaikiusios pakuotės vaistinėje. Visada pasidomėkite jų sudėtimi. Patikėkite, tikrai geriau 1-2 kartus per metus nusipirkti kokybišką ir jūsų organizmui naudingą preparatą, nei kas 2-3 investuoti į pigius vitaminus. Pavyzdžiui, BIYOMA maisto papildai yra natūralūs, gaminami iš aukštos kokybės žaliavų, jų sudėtyje nėra jokių papildomų nereikalingų medžiagų, suteikiančių tabletėms gražią spalvą, kvapą ar formą. Sudėtyje taip pat nėra alergiją galinčių sukelti sudėtinių dalių (pienas, kiaušiniais, gliutenas, GMO, riešutai ir t. t.). 

 

Specialiai imuniteto stiprinimui Lietuvoje sukurtas Immunity Complex N60 sudėtyje turi karvės priešpienio ir probiotikų. Taip pat verta atkreipti dėmesį į „supermaisto“ kategorijai priskiriamus papildus su spirulina ir chlorella bei Mushroom Complex N60 su vaistiniais grybais (adaptogenais).

 

„Dažnai galima išgirsti nuomonę, kad papildus mūsų organizmas pasisavina sunkiau nei maistą, todėl jie dažnai neveiksmingi. Tai tiesa, tačiau tiesa ir ta, kad kuo natūralesnė papildų sudėtis, tuo labiau mūsų virškinimo sistema „supranta“ juos, kaip įprastą valgį“, – akcentuoja BIYOMA prekės ženklo vadovas Andrejus.

Atgal