VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D.

Sveikata

09.16. Neišmatuojama cukinijų nauda

Nuo seno cukinijos naudojamos peršalimui, uždegimams, vidurių užkietėjimui ir įvairiems kitiems negalavimams gydyti.

Cukinijose yra ne tik vitaminų A, C ir B kompleksas, bet ir vitamino K, kuris yra būtinas kaulų sveikatai. Magnis yra dar viena maistinė medžiaga, dėl kurios ši daržovė naudinga jūsų kaulams ir dantims. Antioksidantai vaidina svarbų vaidmenį didinant kaulų tankį.

Cukinijos, turinčios daugiau kalio nei bananai, padeda išlaikyti skysčių pusiausvyrą ir išplauti toksinus, dėl kurių padidėja kraujospūdis, cukinijose taip pat yra liuteino – antioksidanto, jis apsaugo tinklainę nuo oksidacinių pokyčių, kuriuos sukelia UV spinduliai.

Komplekso vitaminai padeda žmonėms kontroliuoti cukraus apykaitą, o kadangi cukinijose yra daug vitaminų B6, B1, B2, B3 ir cholino, tai gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Cukinijos žievėje gausu antioksidantų ir priešuždegiminių junginių, pavyzdžiui, vitaminų A ir C.

Cukinijose yra daug magnio, kad padidintų energiją, pagerintų nuotaiką ir nuramintų nervus bei raumenis. Vartojant cukinijas yra gaunama pakankamai folio rūgšties, geležies ir magnio.

Cukiniją galite valgyti žalią, virtą ar keptą,dėtiį bandeles,  pyragus, padažus, sriubas ar troškinius.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal