VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

10.01. Maisto netoleravimas, alergija, o gal pseudoalergija?

Alerginė reakcija alergiškiems žmonėms gali kilti netgi suvalgius maisto, kuris buvo ruošiamas tame pačiame inde, kur anksčiau buvo laikomas ar gaminamas produktas, turintis tam tikrą alergeną.

Alergija yra imuninės sistemos atsakas į tam tikrą dirgiklį,  kuris iš esmės žmogui nėra pavojingas.  Paprastai alerginis atsakas vystosi į maiste esančius baltymus. Daugiau alergijų fiksuojama išsivysčiusiose šalyse – Šiaurės Amerikoje, Europos Sąjungoje, Australijoje. Perdėta higiena, maitinimosi ypatumai, vitamino D ir polinesočiųjų riebalų rūgščių trūkumas, netgi nenatūralus gimdymas – visa tai didina alergijos maistui išsivystymo riziką. Genetinis faktorius taip pat reikšmingas.

Jei žmogus alergiškas maisto baltymui, pavyzdžiui, riešutams, net ir nedidelis jų kiekis, o kartais mikrodalelės, gali sukelti audringą imuninės sistemos atsaką.

Būna, kad žmogų išberia suvalgius šokolado.

Jeigu pavalgius atsiranda nemalonių nerimą keliančių simptomų, reikėtų kreiptis į gydytoją. 

Nuo alergijų gali apsaugoti gerosios bakterijos.

Atgal