VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.03. Neigiamos alkoholio vartojimo pasekmės

 Praleisdami daug laiko už stalo namuose bei svečiuose, dažnai pamirštame kas yra saikas. Pernelyg didelis pasimėgavimas patiekalais ir alkoholiniais gėrimais sukelia ilgaikių neigiamų  pasekmių sveikatai. 

Kokią įtaką alkoholio vartojimas kartu su maistu? Ypač didelis pavojus sveikatai ir kepenims kyla, kai kartu vartojamas riebus maistas ir alkoholis. Alkoholis ir taip yra kaloringas, bet dar ir skatina persivalgymą. Mokslininkai jau senai įrodė, kad yra tiesioginis ryšys tarp alkoholio vartojimo ir persivalgymo. Toks derinys gali lemti rimtų kepenų ligų priežastimi. Pradžioje kepenys suriebėja – kepenų ląstelėse susikaupia didelis riebalų lašelių kiekis. Ligos pradinėje stadijoje tai  nesukelia jokių simptomų. Ilgainiui pažeistose kepenyse gali išsivystyti uždegimas – nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga, alkoholinė kepenų liga, kepenų cirozė ir kepenų onkologinė liga.

Kepenų ligos laikomos nebyliomis ir klastingomis ligomis. Kai kurie skundžiasi maudimu dešinėje pošaunkaulinėje srityje ar nuovargiu, bendru negalavimu. Įprastai padidėja kepenys, bet jeigu žmogus serga ir nutukimu, tai gali būti sunku pastebėti.

Svarbiausia yra saikingumas ir dėmesingumas savo kepenims.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal