VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.09. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?

Lietuvoje prekiaujama virš 20 skirtingų rūšių salotų, taigi  pasirinkimas itin didelis

Kale – dar vadinami laukiniais kopūstais arba dėl savo garbanotų lapų kraštelių – lapiniais-garbanotais kopūstais. Kale lapais galite keisti špinatus žaliuosiuose kokteiliuose, kepti omletus, virti sriubas ar pasigaminti pesto padažą.  Prieš pradedant gaminti reikia nuplėšyti lapelius nuo storo koto, kuris nėra valgomas. Net ir pakepinta kale nesuminkštėja, todėl įpilkite kelis šaukštus verdančio vandens, kuris garuodamas ją suminkštins. Vartojant kaip salotų ingredientą patartina iš vakaro ją pamarinuoti. Tai galima padaryti užpylus aliejumi su citrina ir prieskoniais.   

Gražgarstės („Ruccola“) – karpytos, į pienių lapus panašios, aštroko skonio salotos. Patys skaniausi – smulkūs, sultingi jaunų gražgarsčių lapeliai. Gražgarstės ypač tinka įvairioms šviežių lapinių daržovių salotoms ir garnyrams paįvairinti – labai dera su špinatais, įvairių rūšių salotomis. Šie žalumynai pikantiškumo suteikia karštoms ir šaltoms sriuboms, košėms, padažams, picai, daržovių apkepams.  

Salotinė sultenė (Mache) – tai sultingos, švelnios ir subtilios, saldumo ir „sviestinio“ skonio turinčios salotos. Tinka maišyti su šviežiais vaisiais, daržovėmis, kitomis salotomis, gardinti makaronų patiekalus, picas. 

Kiniškasis kopūstas (Pak Choi)  traškūs tamsiai žalios spalvos lapai ir stori sultingi stiebai. Šias dalis galima naudoti atskirai: koteliai tinka verdant sriubas ar ruošiant patiekalus su jūros gėrybėmis, o lapinė dalis – puikus garnyras ar ingredientas, derantis su kepta paukštiena ar sūdyta mėsa.Raudonlapės gūžinės (Radicchio) – jas galite atpažinti iš violetinių lapelių, išvagotų baltomis gyslomis. Jų skonis pikantiškas, kartokas, tačiau pamirkius šiltame vandenyje, kartumas išnyksta. Skonis gerai dera su aštriais sūriais ir riešutais, taip pat su svogūnais, česnakais bei čiobreliais.

Juodieji lapiniai kopūstai – prieš gamindami nuplaukite praskalaujant rankomis, pašalinkite lapkočius ir patiekalams naudokite tik žaliąją lapo dalį. Jie puikiai tinka salotoms, taip pat yra nepakeičiami plakant žalius kokteilius, verdant sriubą ar džiovinant traškučius. 

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

 

 

 

Atgal