VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02.08. Vyriausybė: pakartotinius užsikrėtimus pradėjusi skelbti Lietuva – tarp pirmųjų pasaulyje

 

Informaciją apie pakartotinius užsikrėtimus koronavirusu pradėjusi skelbti Lietuva yra tarp pirmųjų pasaulyje, teigia Vyriausybė.

„Tikėtina, kad greitai ir kitos šalys bei pats Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras pradės skelbti informaciją apie pakartotinių užsikrėtimų skaičius“, – nurodė Vyriausybės komunikacijos departamentas.

Nuo praėjusios savaitės pabaigos pakartotiniai užsikrėtimai yra įtraukiami į kasdien skelbiamą COVID-19 statistiką, jei du teigiamus tyrimų atsakymus skiria ne mažiau kaip 90 dienų. Iki tol oficialiai skelbti tik pirminiai užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

Tai reiškia, kad jei žmogus koronavirusu sirgo, pavyzdžiui, du kartus, o tarp užsikrėtimų buvo metų skirtumas, antrasis jo užsikrėtimas į naujų atvejų statistiką iki šiol nebūdavo įtraukiamas.

Pasak Statistikos departamento, šis rodiklis tapo aktualus plintant omikron atmainai. Anksčiau pakartotiniai užsikrėtimai neviršydavo 1 proc., tačiau nuo sausio pradėjo sudaryti beveik 15 proc. visų užsikrėtimų.

Praėjusio penktadienio duomenimis, iš visų 33 tūkst. 140 antrinių užsikrėtimų nuo pandemijos pradžios 2020 metais, maždaug 22 tūkst. žmonių antrą kartą užsikrėtė vien per sausį.

Atgal