VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.03.14. Menkas susižeidimas gali virsti mirtina liga

Net menkas susižeidimas nešvariu, aštriu daiktu dirbant namų, ūkio ar daržo darbus gali tapti skausmingos ir sunkios ligos – stabligės – priežastimi. Negydoma ji gali baigtis ir žmogaus mirtimi.

 Laiku nesikreipiant į gydytojus, žaizdai supūliavus, stabligės sukėlėjo pagaminti toksinai pažeidžia gyvybiškai svarbias organizmo funkcijas.

Stabligė – tai ūmi įvairaus stiprumo raumenų spazmais pasireiškianti liga. Stablige žmogus gali užsikrėsti visur, kur susižalojama įsidūrus, įsipjovus su nešvariais  dulkėm ar žemėm užterštais įrankiais.

Stabligės sukėlėjas ar jo sporos patekę į žaizdą, pradeda gaminti stiprų nuodą toksiną, kuris ir sukelia raumenų spazmus. Sergantieji stablige aplinkiniams nepavojingi. Tai viena iš nedaugelio ligų, kai nuo ligonio žmonės neužsikrečia.

Negydant žmogus dažniausiai miršta dėl sutrikusio kvėpavimo (uždūsta) ar širdies paralyžiaus. Stabligės gydymas pradedamas nedelsiant. Skiriami antibiotikai. Taip pat – antitetaninis serumas (specialus serumas nuo stabligės). Kartu gydomi ir simptomai – traukuliai, raumenų spazmai, skausmas.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal