VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.03.21. Kaip naudoti kepinių kildinimo medžiagas?

 Mielės, soda ir kepimo milteliai – dažniausiai naudojamos medžiagos, padedančios išpūsti įvairių kepinių tešlą ir suteikiančios jiems malonią tekstūrą. Tačiau labai svarbu šiuos ingredientus naudoti teisingai, nes netinkamomis proporcijomis jie ne tik pagadins kepinių skonį, bet ir suveiks priešingai – pyragai ar bandelės tiesiog susmegs.

Kepinių kildinimo ingredientai mielės, soda ir kepimo milteliai bandelėms ir pyragams suteikia apimtį bei purumą, tačiau kai kurių kepinių, pavyzdžiui, duonos, gamybai dar naudojami ir įvairūs raugai, kuriems reikia skirti daugiau laiko.

Kepinių kildinimui naudojant mieles reikėtų atkreipti dėmesį į tešlai naudojamų skysčių temperatūrą. Mielių ląstelės žūsta prie 50 °C, todėl į tešlą nepilkite per karšto vandens ar pieno.

Jei į gautą mielių ir skysčio mišinį dar supilsite ir cukrų – gausite geriausią kildinimo efektą, nes cukrus veikia kaip mielių maistas. 

Sumaišę sodą su skystais ingredientais iškart berkite miltus, ilgai nemaišykite tešlos ir nieko nelaukdami kepkite.  Jeigu tokią tešlą palaikysite ilgiau – soda „užges“ ir kepinys neišsipūs. 

Bet kokiems kepiniams naudojamų kildinimo ingredientų niekada nevertėtų padauginti.

 

Atgal