VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.04.11. Kas yra odos atauga? Ar tai gali pakenkti sveikatai?

 

Nors odą puoselėjame, naudojame įvairias priemones jai drėkinti, maitinti, skaistinti ir panašiai, kartais ji mums iškrečia pokštų: išdygsta votis, atsiranda karpa, pigmentinių dėmių ar kitų darinių. Neretai dermatologo kabineto duris praveria pacientai, besiskundžiantys odos ataugomis. Kas tai yra, ar jos pavojingos ir kaip tokių  ataugų atsikratyti?

 

Kas yra odos atauga?

Kalbant paprastai, tai odos atauga galime vadinti bet kokį odos darinį, kuris yra iškilęs. Tas darinys gali būti tiek gerybinis, tiek piktybinis. Dažniausiai pasitaikančios odos ataugos yra karpos, spuogai, papilomos ir pan.

 

Kodėl atsiranda odos ataugos?

Odos ataugėlių atsiradimo priežasčių yra įvairių. Labai dažnai šią odos problemą sąlygoja įvairūs virusai, o kai kurie odos dariniai yra užkrečiami, pavyzdžiui, karpos. Užsikrėsti galima tiek nuo kito asmens, tiek ir pačiam nuo savęs. Pastaruoju atveju karpų ant kūno daugės.

Tiesa, jei paduosite ranką karpų turinčiam žmogui, dar nereiškia, jog ir užsikrėsite. Užsikrėtimo riziką priklauso ir  nuo žmogaus imuninės sistemos atsparumo, o taip pat nuo higienos įpročių. Ypač lengvai odos ataugėles sukeliantys virusai perduodami vaikams. Pastariesiems dalijantis žaislais, žaidžiant drauge.

 

Kaip kovoti su odos ataugomis?

Net jei odos atauga yra gerybinė, ji paprastai nepageidaujama, nes atrodo nepatraukliai, ypač tada, kai įsikuria matomoje kūno vietoje, pavyzdžiui, veido, kaklo srityje ar ant plaštakų. Kai kurie su jomis bando kovoti natūraliais būdais, pavyzdžiui, pasinaudodami  kiaulpienėmis, arbatmedžio ar kitu veiksmingu aliejumi, dar kiti apriša siūlu, tikėdamiesi, kad ataugėlė nudžius ir nukris. Tačiau, reikia pasakyti, kad tokios priemonės efektyvios toli gražu ne visada (o gali ir padaryti daugiau žalos nei naudos). Taigi siekiant dailaus estetinio vaizdo tikslinga dėl šių odos darinių kreiptis į specialistus.

Lazerinis centras Vilniuje bei Klaipėdoje laukia Jūsų, jei vargina odos ataugėlės ir ieškote, kaip saugiai bei efektyviai jas pašalinti. Modernus ir pažangus ataugų šalinimas lazeriu nekelia diskomforto, neapriboja jokių įprastų veiklų ir suteikia progą džiaugtis dailiu estetiniu vaizdu po procedūros.

Atgal